Ukrajinská armáda oznámila, že okupanti zahájili přípravy na provokaci v Záporožské jaderné elektrárně

Ozbrojené síly Ukrajiny oficiálně informovaly o možné přípravě provokace v Záporožské jaderné elektrárně, která je od 4. března 2022 pod ruskou okupací.

Informuje o tom TSN s odkazem na Ozbrojené síly Ukrajiny.

„Podle operativních informací byly dnes na vnější střeše třetího a čtvrtého energobloku ZNPP umístěny cizí předměty připomínající výbušná zařízení,“ uvádí se ve zprávě.

Podle armády jejich detonace nemusí poškodit energetické bloky, ale mohla by vytvořit obraz ostřelování z Ukrajiny.

„Ukrajinské ozbrojené síly neporušují mezinárodní humanitární právo, monitorují a kontrolují situaci a jsou připraveny jednat za všech okolností. Žádná provokace ze strany nepřítele neprojde,“ uvádí se v prohlášení.

Již dříve bylo oznámeno, že Volodymyr Borysenko, doktor technických věd, vedoucí oddělení jaderné energetiky Ústavu problémů bezpečnosti jaderných elektráren Národní akademie věd Ukrajiny, řekl, že pokud by během útoku ruských útočníků na Záporožskou jadernou elektrárnu pršelo, snížilo by to následky havárie.

Kromě toho bylo již dříve oznámeno, že Záporožská jaderná elektrárna ztratila napájení z hlavního vysokonapěťového vedení a přešla na jediné záložní vedení.

  Ukrajinské velení hlásí další ruské útoky, ruské ztráty přesáhly 44.000 mužů

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com