Pražská burza zahájila první prázdninový týden růstem

Index PX pražské burzy dnes zpevnil o 0,79 procenta na 1285,18 bodu. Hlavní zásluhu na jeho posílení měly akcie energetické skupiny ČEZ a Erste Bank. Výraznějšímu růstu indexu bránily především cenné papíry Komerční banky. Vyplývá to z dat na webu burzy.

Objem obchodů na pražské burze byl v první prázdninový den podprůměrný, uvedl makléř společnosti Wood & Company Vladimír Vávra. Se ziskem zakončilo obchodování šest z deseti titulů, které mají na hodnotu indexu vliv. Další dvě emise, Kofola a Moneta, dnes stagnovaly.

Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie polostátní energetické firmy ČEZ. Jejich cena vzrostla o 1,61 procenta na 914,50 koruny. „Akcie ČEZ rostly třetím dnem v řadě,“ poznamenal Vávra.

Dařilo se rovněž dvojici rakouských finančních titulů. Emise pojišťovny VIG posílila o 1,6 procenta na 570 Kč za akcii a cenné papíry bankovní skupiny Erste zpevnily o 1,3 procenta na 764,90 Kč.

Naopak mezi ztrátové tituly se dnes zařadila Komerční banka a Pilulka Lékárny. Akcie Komerční banky odepsaly 0,15 procenta na 663,50 Kč. Cenné papíry provozovatele řetězce lékáren zlevnily o pět procent na 380 korun za kus.

Česká měna dnes lehce posílila k oběma hlavním světovým měnám

Česká měna dnes lehce posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru vzrostla o čtyři haléře na 23,72 Kč/EUR. K dolaru koruna zpevnila o dva haléře, dnes kolem 17:00 tak zakončila v kurzu 21,75 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

„Je potřeba připomenout, co ukázal zápis z posledního zasedání bankovní rady České národní banky,“ připomíná analytička Markéta Šichtařová. Centrální banka na posledním jednání podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, tedy na úrovni, kterou udržuje beze změny rok. „Člen bankovní rady Tomáš Holub považoval červnové jednání rady za poslední příležitost pro zvýšení úrokových sazeb v současné inflační vlně. S tím souhlasím. Na druhé straně členové bankovní rady prozatím vylučují také brzký pokles úrokových sazeb. Koruna na základě tohoto úrokového výhledu prozatím stagnuje,“ doplnila analytička.

  Agentura Fitch Ratings snížila rating Slovenska o jeden stupeň na známku A-

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 23,76 23,72
Kč/USD 21,77 21,75

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com