Nehoda čtyř kamionů blokuje D1 u Humpolce ve směru na Prahu

Dálnice D1 u Humpolce zůstává ráno ve směru na Prahu stále uzavřená po noční nehodě čtyř kamionů. Zemřel při ní jeden z řidičů. Další řidič utrpěl lehké zranění, stejně jako zasahující policista. Na síti X o tom informovala policie. Podle ní by řidiči měli zvolit jinou trasu, některé silnice nižších tříd jsou ale na Vysočině kvůli sněhu obtížně sjízdné. Provoz MHD ve Středočeském kraji i některých částech Prahy zkomplikovalo v úterý odpoledne a večer husté sněžení, námraza na trolejích či výhybky zapadané sněhem. Autobusy, tramvaje a vlaky nabíraly zpoždění, hlavně příměstské linky jezdily odklonem nebo byly úplně zrušeny. Řada komunikací byla kvůli sněhové kalamitě nesjízdná, uvedla Pražská integrovaná doprava (PID) na síti X a na webu. Silnice na Vysočině včetně dálnice D1 jsou obtížně sjízdné, jsou kluzké a pokryté vrstvou sněhu. Sněžení zkomplikovalo dnes večer provoz na silnicích také v Olomouckém kraji.

Nehoda se stala krátce po 23:00 na 90. kilometru dálnice. Po půlnoci se podařilo zprůjezdnit sjezd z dálnice. „Policisté začali stahovat vozidla na exitu 90 a na stejném místě na nájezdu na 90. km směr Praha se vozidla vracejí na dálnici,“ uvedla policie. Dnes ráno následky nehody stále odklízeli pracovníci odtahové služby a policisté odklánějí dopravu přes sjezd a nájezd na dálnici.

Po nehodě havarované kamiony zasahovaly částečně i do směru na Brno, ale tato část dálnice byla s opatrností průjezdná.

Liberecký kraj

Dopravu a dodávky proudu dnes v Libereckém kraji zkomplikoval těžký mokrý sníh a popadané stromy. Hasiči měli za noc a den přes 120 výjezdů. Na některých místech kvůli spadlým stromům uvízly sypače, přerušený byl provoz na několika železničních tratích a vlaky na trati z České Lípy do Bakova kvůli padajícím stromům zřejmě nepojedou až do půlnoci. Bez proudu bylo přes den až 3500 domácností, večer jich byly řádově stovky.

  Anonym vyhrožuje, že bude pokračovat, když policie Dvořáka nepropustí

V kraji připadlo dnes až 15 centimetrů sněhu, k večeru srážky ustaly. Nadále i na hlavních tazích ale mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu, které kloužou. A na mokrých silnicích se může podle varování meteorologů tvořit náledí. Pozor by si měli dát řidiči nákladních aut ve stoupáních, uvízlé kamiony komplikovaly přes den podle policie dopravu třeba na silnici 13 v Kamenickém Šenově nebo na silnici 292 na Semilsku.

Popadané stromy přerušily dnes na některých místech dodávky elektrické energie, poruchy byly i na vysokém napětí, hlavně na Českolipsku a Jablonecku. „Poruchy z rána se nám už podařilo odstranit, ale odpoledne přibyly nové,“ řekla ČTK mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Po 18:00 energetici podle ní evidovali čtyři poruchy na vysokém napětí na Českolipsku. „Na obnově se bude pracovat i v noci a na hladině nízkého napětí určitě i zítra,“ řekla. Problémy podle ní působí mokrý těžký sníh. „Dochází k pádu stromů, přetrhání vodičů a poškození izolátorů, řada stromů ještě neshodila listí, a proto jsou víc obalené sněhem,“ dodala.

Hasiči měli k 18:30 přes 120 výjezdů k popadaným stromům. „Po 14:00 už to není v takovém měřítku jako v noci, kdy výjezdů bylo hodně,“ řekla ČTK zastupující mluvčí hasičů Petra Knížková.

Spadlé stromy zastavily provoz na několika železničních tratích. Podle informací z webu Správy železnic nejezdily vlaky ze Železného Brodu na Jablonecku směrem na Semily, z České Lípy na Blíževedly a z Bezdězu směrem na Bělou pod Bezdězem. Zastavený provoz je aktuálně jen na trati z České Lípy do Bakova nad Jizerou.

Pro kamiony nad šest tun zůstává kvůli sněhu zavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice, řidiči musí po hlavní silnici 13 přes Frýdlant, kde se solí.

Podle meteorologů teploty klesnou v noci až k minus sedmi, na horách až k minus 12 stupňům Celsia. Srážky by ale měly ustávat a oblačnosti přechodně ubývat. V nižších polohách se může na mokrých silnicích tvořit náledí a na horách místy sněhové jazyky.

  Babiš: Novoroční oběd v Lánech odpovídá pravidlům proti covidu

Olomoucký kraj

Provoz na silnicích v Olomouckém kraji dnes večer opět zkomplikovalo sněžení. Řidiči by měli jezdit opatrně hlavně na Jesenicku a Šumpersku, kde silnice pokrývá rozbředlý nebo ujetý sníh. Hasiči večer v těchto horských okresech vyjížděli k několika dopravním nehodám, které se obešly bez zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

„Sníh komplikuje dopravu na severu kraje. Zasahujeme na čtyřech různých místech u dopravních nehod,“ uvedla. Ve Vidnavě na Jesenicku sjel linkový autobus do příkopu a v nedaleké Vápenné zablokoval silnici I/60 uvízlý kamion. „Silnice je uzavřena u Jeskyní Na Pomezí,“ dodala Balážová.

Ve Zlatých Horách na Jesenicku hasiči zasahují u nehody autobusu a kamionu. Obě vozidla po střetu zablokovala komunikaci. „Vyprošťujeme je,“ řekla Balážová. Hasiči vyprostili také dva automobily, které u Hraběšic na Šumpersku sjely ze silnice.

Sněhové přeháňky už postupně ustávají, na silnicích v severní části Olomouckého kraje však stále leží rozbředlý či ujetý sníh. Na silnici 44 u obce Bělá pod Pradědem je v úseku dlouhém bezmála 900 metrů ledovka. Na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku jsou silnice lépe sjízdné, avšak ve vyšších polohách je místy také pokrývá rozbředlý sníh.

Středočeský kraj

Provoz MHD ve Středočeském kraji i některých částech Prahy zkomplikovalo dnes odpoledne a večer husté sněžení, námraza na trolejích či výhybky zapadané sněhem. Autobusy, tramvaje a vlaky nabíraly zpoždění, hlavně příměstské linky jezdily odklonem nebo byly úplně zrušeny. Řada komunikací byla kvůli sněhové kalamitě nesjízdná, uvedla Pražská integrovaná doprava (PID) na síti X a na webu. Meteorologové varovali, že se odpoledne ochladí, bude sněžit a může se tvořit náledí či zmrazky.

Vlaky S3, R21, R43 jezdily s výrazným zpožděním, a to kvůli zasypaným výhybkách ve stanicích Praha-Satalice, Praha-Čakovice a Chotětov. Linky S5, R24 a R45 měly zase problémy kvůli poruše výhybek v Kladně. Linka S34 byla dnes odpoledne úplně zrušena, stejně jako mnoho autobusových spojů napříč Středočeským krajem. Některé linky byly zkráceny nebo jezdily se zpožděním. Problémy měly například spoje z pražského Zličína do Hostivice, z Bořislavky do Holubic, ze Smíchovského nádraží do Jíloviště, z Černého Mostu do obce Jirny a mnoho dalších. Několik autobusů na zasněžených silnicích zapadlo nebo je zastavily kolize jiných vozidel.

  Vláda oznámila covidová opatření, třetí dávka bude i pro třicátníky

V Praze jezdily se zpožděním či odklonem některé tramvajové, městské i příměstské autobusové linky, a to kvůli sněžení i silnému automobilovému provozu ve městě, uvedl dopravní podnik na webu. Například autobus číslo 166 jezdil mimo areál Nemocnice Bulovka, omezený provoz měly linky 164 nebo 231.

Kraj Vysočina

Silnice na Vysočině včetně dálnice D1 jsou obtížně sjízdné, jsou kluzké a pokryté vrstvou sněhu. Za dvě hodiny do 20:00 měla policie v kraji hlášených 17 nehod. Kamiony nemohou vyjet například po silnici 602 u Vyskytné nebo za Černovicemi na Pelhřimovsku. Informovala o tom mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Řidiče vyzvala k velké opatrnosti.

Na dálnici měla auta potíže v okolí Větrného Jeníkova na Jihlavsku, který je na 104. kilometru D1. Před 20:00 se v tomto úseku střetla dvě nákladní auta, vozidlo najelo do svodidel na 164. kilometru D1 ve směru na Brno. Na Havlíčkobrodsku se na silnici 34 srazila čtyři vozidla u obce Krátká Ves.

Teploty na Vysočině klesly i pět stupňů pod nulu. Tvoří se náledí a zmrazky, ve vyšších polohách na severovýchodě kraje mohou být místy i sněhové jazyky. Sněžení by podle meteorologů mělo v noci ustávat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com