Rusko nebude vyjednávat, když se snaží vyhrát válku, uvedl šéf diplomacie EU

timesofisrael.com

Rusko nebude ochotno vyjednávat, dokud se bude snažit vyhrát válku na Ukrajině, prohlásil dnes v Barceloně šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Dodal, že není „optimistický“ ohledně toho, co by se na Ukrajině mohlo stát letos v létě.

„Vidím koncentraci vojsk na obou stranách, jasnou vůli Ruska pokusit se vyhrát válku,“ řekl Borrell. Moskva podle něj dala opakovaně najevo, že invazi neukončí, dokud nedosáhne svých vojenských cílů.

Borrellovy komentáře přišly ve stejný den, kdy Rusko uvedlo, že jeho armáda zasáhla ukrajinské letecké základny a ukrajinské síly ostřelovaly průmyslové objekty uvnitř Ruska. Obě strany se nyní snaží získat převahu před tím, co Kyjev doufá, že bude rozhodující protiofenzívou.

„Obávám se, že od této chvíle do léta bude válka pokračovat. (Ruský prezident Vladimir) Putin tam shromáždil přes 300.000 mužů, což je dvakrát více, než měl při zahájení invaze,“ řekl Borrell novinářům po skončení akce.

Dodal, že ruská vojenská přítomnost na Ukrajině je „obrovská“ a Rusko stále denně bombarduje Ukrajinu a ničí civilní infrastrukturu.

„Obávám se, že to nedělají bez plánu. Musíme být připraveni, což znamená pokračovat v pomoci Ukrajině, protože pokud jí nepomůžeme, Ukrajina se nemůže (sama) bránit,“ řekl Borrell.

ČTK

  Polsko je připraveno chránit vzdušný prostor Slovenska, jež se chce zbavit migů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com