Italové zřejmě budou hlasovat v referendech o eutanazii a legalizaci marihuany

Italové budou zřejmě v příštím roce hlasovat v referendu o eutanazii a o legalizaci spotřeby a pěstování malého množství marihuany. Navrhovatelé obou referend ohlásili, že nasbírali nezbytných 500.000 podpisů na uspořádání hlasování. Pravost podpisů a návrhy referenda však musí ještě posoudit soudy, uvedl dnes italský tisk.

Zástupkyně organizátorů petice za referendum o legální eutanazii Filomena Gallová dnes ohlásila, že se podařilo pod žádost nasbírat milion podpisů. „Referendum je jediný nástroj, který máme k dispozici, abychom získali právo rozhodovat samostatně o našem zdraví a těle,“ uvedla Gallová. Podle ní se italský parlament tomuto tématu dlouhodobě vyhýbá.

Minulý týden ohlásili překonání limitu půl milionu podpisů i organizátoři petice za referendum o legalizaci spotřeby a pěstování malého množství marihuany. Podpisy přitom organizátoři začali sbírat teprve na začátku měsíce.

V obou případech úspěch petic usnadnila změna zákona, která vstoupila v platnost v polovině srpna. Ta umožňuje se přidat k petici také za použití datové schránky či elektronického podpisu. Před novelou bylo možné petici podpořit jen vlastnoručním podpisem, který bylo navíc nutné nechat ověřit.

Kvůli této novince část politiků tvrdí, že se sběr půl milionu podpisů stal příliš snadný. Například poslanec za Demokratickou stranu Stefano Ceccanti již navrhl zákon, který by zvýšil limit na 800.000 podpisů. Organizátoři peticí ale tuto kritiku odmítají. Podle nich elektrický sběr jen odstranil některé překážky k výkonu ústavou daného práva.

Referenda jsou v Itálii relativně častá. Mnohdy se ale stává, že hlasování není platné, protože se ho nezúčastní alespoň 50 procent voličů, jak požaduje zákon. To byl případ i posledního hlasování o prodloužení a udělení povolení na těžbu ropy a plynu v moři, kterého se v roce 2016 zúčastnilo přes 30 procent voličů. Výjimku z povinného kvora mají ale referenda o změnách ústavy.

  Írán a Saúdská Arábie se dohodly na obnově diplomatických vztahů

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com