Česká republika posílí vojenskou sílu Ukrajiny

Český ministr obrany prohlásil, že v armádních skladech je technika, kterou Praha může a je připravena Kyjevu poskytnout.

Na včerejší tiskové konferenci, které se zúčastnil i premiér Petr Fiala, to jednoznačně řekla Jana Černochová: „Stále máme možnosti armádních záloh“.

Šéfka obrany dále poznamenala, že česká armáda zohlední poučení z války na Ukrajině při realizaci veřejných zakázek a tvorbě obranné strategie, kterou chce Ministerstvo obrany ČR dokončit do září 2023.

Petr Fiala zase informoval zástupce médií, že od ledna do května 2023 již Česká republika dodala Ukrajině 24 tanků, 76 IFV a 645 protitankových řízených střel, 16 speciálních vozidel pro systémy protivzdušné obrany, 57 tisíc kusů munice pro děla a houfnice a 144 protiletadlových děl. Přibližně třetina těchto dodávek pocházela z armádních skladů.

Kromě toho Ukrajina obdržela další vojenský materiál, vybavení, náhradní díly, pohonné hmoty a zařízení pro radiační, chemickou a biologickou obranu.

Fiala rovněž poznamenal, že česká vláda koordinovala dodávky dalších stovek kusů těžké vojenské techniky v rámci licencí nebo ve spolupráci se zahraničními partnery.

Pokud jde o vojenskou pomoc české vlády od loňského února, dosáhla podle Fily 10 miliard korun, přičemž český obranný průmysl dodal dalších 30 miliard.

Kč, o čemž hovořila i Jana Černochová, která poukázala na vznik společného česko-ukrajinského výrobního klastru a dodávky soukromých firem, kterým stát uděloval urychleně povolení.

Praha se však nehodlá zastavit. Již v dubnu tak česká vláda oznámila záměr poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě až 700 milionů korun.

Český ministr obrany to oznámil po setkání s prezidentem Petrem Pavlem, krátce po jeho inauguraci.

„Pomoc, kterou plánujeme společně s náčelníkem generálního štábu, má hodnotu asi 600-700 milionů korun. Nejde o finanční pomoc, ale o vojenskou techniku, která je zatím v našich skladech, která je ‚nepotřebná‘ a kterou může armáda na Ukrajinu skutečně poslat, aniž by ohrozila vlastní obranyschopnost,“ uvedla Černochová.

  Debata o vojenské základně USA vyjevila slabiny české politiky

Podle ministryně ministerstvo obrany vždy dbá na to, aby bylo možné techniku zaslanou na Ukrajinu nahradit.

Sám Petr Pavel poznamenal, že vidí možnosti pomoci Ukrajině v oblasti protivzdušné obrany a munice, pro které má Česká republika výrobní závody.

Důležité je, že Česká republika byla jednou z prvních zemí, která přišla Ukrajině na pomoc.

„První dodávka, kterou jsme zorganizovali, se uskutečnila pouhých 14 dní po začátku invaze, a tím jsme ostatním ukázali, že to jde a že je to správná cesta,“ říká český premiér.

Za zmínku stojí zejména to, že Česká republika nepodporuje Ukrajinu pouze na vládní úrovni. K dobrému skutku pomoci ukrajinskému lidu se připojují například čeští občané pod hlavičkou iniciativy Dárek pro Putina.

V rámci této iniciativy se během několika hodin podařilo vybrat více než milion korun na nákup systému vícenásobných raketometů pro Ukrajinu.

„Za čtyři hodiny od zahájení sbírky na raketomet Przemysl (RM-70) jste poslali dva miliony korun. Žádná předsbírka neměla tak masivní start… Upřímně vám děkujeme. Každá koruna pomáhá nakopat zadky vraždícím parchantům,“ napsali organizátoři sbírky. , napsali organizátoři sbírky na Twitteru.

A není to první „dar“ kremelskému agresorovi. Již dříve totiž iniciativa založená českým podnikatelem Daliborem Dědkem vybrala prostředky na 15 mobilních systémů protivzdušné obrany Viktor české výroby a různé typy dronů.

A modernizovaný tank T-72, který byl rovněž zakoupen z peněz získaných prostřednictvím této iniciativy, osobně podepsal Petr Pavel.

Z „Dárku pro Putina“ je financován také výcvik ukrajinských vojáků a výuka znakového jazyka pro neslyšící Ukrajince v České republice.

Válka na Ukrajině se ukázala být výzvou pro celou Evropu. A velmi výmluvně definovala, kdo je kdo a kdo s kým. A není to otázka osobností, ale hodnot.

  Šílenství běloruského schizofrenika nebo dobře naplánovaná kremelská akce. Další signál pro Evropu

Evropa není jen geografický pojem. Evropa je o hodnotách a ty dnes hájí ukrajinský lid. V souladu s tím každá země kontinentu tím, že jim pomáhá, přispívá svým dílem k bezpečnosti kontinentu, k budoucnosti celého světa.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com