SÚKL: Češi si mohou vyzvednout léky na recept v lékárnách v Chorvatsku

Češi si nově mohou léky na předpis vyzvednout ve více než 1300 lékárnách v Chorvatsku. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a zveřejnil jejich seznam. Pacient v chorvatské lékárně léky zaplatí, českou cenu mu pak na žádost vrátí zdravotní pojišťovna. Od poloviny června podobně funguje vydávání léků v Polsku. Ve všech zemích EU mohou pacienti uplatnit v lékárně původní papírový recept.

„Lékárny jsou i ve městech, která Češi ze svých cest dobře znají, a to například Záhřeb, Split, Dubrovník, Zadar a další. Pokud si tedy budeme potřebovat v Chorvatsku vyzvednout léky na eRecept, není potřeba namátkově zkoušet, ve které lékárně nám je vydají, ale stačí nahlédnout do tabulky zveřejněné na našem webu,“ uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Zapojení lékáren do systému přeshraniční preskripce je dobrovolné, stejná možnost pro pacienty z Chorvatska se podle SÚKL zatím připravuje. První čeští pacienti už si léky vyzvedli v Polsku. „Pro Polsko bylo zahájení přeshraniční preskripce premiérou stejně jako pro nás. Novinkou je tak i pro polské lékárny, které se s možností vydávat léky na zahraniční elektronický recept postupně seznamují. Systém je však plně funkční, potvrzují to první české eRecepty, které byly úspěšně uplatněné v Polsku,“ dodala.

V zapojené chorvatské či polské lékárně pacient předloží svůj občanský průkaz nebo pas a kód z elektronického receptu, který může být i v e-mailu, mobilní aplikaci nebo SMS zprávě. Název léku nemusí být v Chorvatsku či Polsku stejný, lékárník proto vydá lék podle jeho účinné látky. Informace včetně příbalového letáku budou jen v jazyce dané země.

ČTK

  Kabinet prezidenta byl zrušen, místo něj vznikl sekretariát

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com