Na řadě míst v Česku dnes lidé uctí památku válečných veteránů

Armáda i veřejnost si dnes připomenou památku válečných veteránů. Na oběti válek a vojáky, kteří v nich bojovali, se bude vzpomínat na řadě míst Česka. Hlavní pietní akt bude tradičně na pražském Vítkově. Na něm budou mimo jiné oceněni vojenští zdravotníci, kteří byli před 20 lety nasazeni s 6. polní nemocnicí v Afghánistánu. V Brně a Liberci se lidé mohou připojit ke vzpomínce na veterány symbolickým vysazením vlčího máku.

Den válečných veteránů se slaví 11. listopadu, kdy v roce 1918 bylo podepsáno příměří, které ukončilo první světovou válku. Symbolem se stal vlčí mák, květina, která jako první vyrostla na polích zničených při bojích a na hrobech padlých vojáků. Česká republika se k oslavám tohoto dne poprvé připojila v roce 2001. Koupí symbolu vlčího máku mohou lidé přispět na péči o válečné veterány.

Hlavní tradiční připomínka se dnes bude konat v 11:00 u Národního památníku na Vítkově, přítomni budou zástupci ministerstva obrany, armády, Parlamentu a dalších institucí. Památku padlých uctí položením květin a minutou ticha. Odpoledne se pak na náměstí Míru uskuteční tradiční akce, na které se mimo jiné představí armáda a v plánu je i další doprovodný program.

Připomínky jsou naplánovány i v dalších českých a moravských městech. Na Moravském náměstí v Brně vyroste symbolicky políčko máků. Jejich zakoupením lidé přispějí na válečné veterány a na činnost projektu Paměť národa. Podobnou akci organizace Post Bellum chystá i v Liberci. V řadě měst se uskuteční i pietní akty, které válečné veterány připomenou.

ČTK

  Záchrana rukojmí v Českých Budějovicích: Do prodejny tabáku vnikla zásahovka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com