Glosa: Díky Zemanovi jsme odborníky na Ústavu

seznamzpravy.cz

Není Ústava jen cár papíru? Právník a pedagog Jiří Přibáň ve své glose rozebírá situaci okolo nemocného prezidenta.

Události v české politice, a v ústavní politice obzvlášť, za posledních několik týdnů nabraly takovou rychlost a směr, že si myslím, že by nová Poslanecká sněmovna jako první zákon měla schválit speciální zákon, ve kterém by byl tento článek – Miloš Zeman se zasloužil o zvýšení ústavní gramotnosti občanů ČR.

Daný zákon by měl bezodkladný účinek, mohl by působit i zpětně, tedy retroaktivně, a máme pro něj mnoho důkazů. Kdo sleduje politický vývoj, tak vidí, že z expertů na ústavní právo se za posledních 8 a půl let stali doslova mediální hvězdy, které vstupují se svými komentáři do politických zpráv a vysvětlují občanům, co se smí a nesmí, co by se mělo a nemělo, a především že Ústava není jen cár papíru, ale více či méně promyšlený systém norem, podle kterého probíhá politický provoz v zemi.

Vidíme to i dnes, kdy z mocného prezidenta se stal prezident nemocný a kdy je třeba hledat náhradní řešení. To není nic osobního, to je běžný způsob, jak nahradit ten chybějící článek, a vidíme to i v tom, jak se sestavuje vláda a jak vstupujeme do období, které už nebude určovat prezidentská kancelář tohoto prezidenta.

Je to určitá výzva k tomu, abychom se vrátili i k étosu ústavní demokracie bezvýhradně, bez silných mužů, zato se silným smyslem pro fair play a pravidla, která určuje právě Ústava.

Celou glosu Jiřího Přibáně si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

  Politologové: Zásadový postoj KSČM k rozpočtu souvisí s volbami

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com