Výbor KSČM nemá v Babišovu vládu důvěru, ale musíme to probrat s členskou základnou, řekl Filip

novinky.cz

Širší vedení KSČM před hlasováním o nedůvěře vládě zjistí v okresech stanovisko členů. Předseda komunistů Vojtěch Filip v pátek novinářům řekl, že výkonný výbor strany v kabinet ANO a ČSSD důvěru nemá, ale zásadní ústavní krok ve formě hlasování o nedůvěře si zaslouží diskusi celé členské základny.

KSČM v polovině dubna vypověděla dohodu s ANO o toleranci vlády, podle Filipa se v pátek její výkonný výbor shodl na tom, že důvěru ve vládu nemá.

„Ale vyslovení nedůvěry jako ústavní krok je věc, která se zaslouží, aby o tom diskutovala celá členská základna,“ řekl. Členové by se měli ve svých okresních organizacích vyjádřit tak, aby vedení mělo stanoviska do konce května.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik považuje za jisté, že komunisté nebudou hlasovat proti vyslovení nedůvěry. V úvahu tak přicházejí varianty podpořit ostatní opoziční strany a hlasovat pro nedůvěru, nebo odejít ze sálu.

„Přicházíme s těmi rozhodnutími co nejblíže hlasování Sněmovny, abychom mohli případně reagovat na měnící se podmínky,“ řekl Kováčik.

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) svými podpisy zajistí, že sněmovna bude o vyslovení nedůvěry kabinetu hlasovat začátkem června. Opoziční volební koalice k prosazení návrhu potřebují alespoň 101 hlasů, přičemž společně jich mají 68.

Opoziční iniciativa může počítat s 19 hlasy hnutí Svoboda a přímá demokracie, proti vládě chtějí hlasovat také tři zástupci Trikolóry ve sněmovně. Postoj 15 poslanců KSČM tak bude rozhodující.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Případem odmítnutého očkování proti tetanu se bude zabývat ÚS

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com