Místo mobilizace vytváří Kreml „dobrovolnické hnutí“: výzvy a hrozby pro svět

Rusku chybí lidské zdroje pro válku na Ukrajině. Nábor asociálních živlů (vězni, nezaměstnaní, bezdomovci) nepřináší skvělé výsledky, protože tito lidé často nemají dovednosti k vedení bojových operací a nevyznačují se disciplinovaností. Proto v Rusku pod záštitou ministerstva obrany přešli na formování „dobrovolných oddílů“ prakticky ve všech regionech. Rusko se tak vrací ke zkušenosti z 19., kdy byli shromážděni dobrovolníci pro rusko-tureckou válku.

Dnes byly vytvořeny dobrovolnické oddíly v Kurské oblasti, Přímořském území, Baškortostánské republice, Čuvašské republice, Čečensku, Tatarské republice, městě Moskva, regionech Perm, Nižnij Novgorod a Orenburg.

V Moskvě se také formuje regionální jednotka, která již dostala neformální název „Sobyaninsky regiment“. Do moskevského pluku se přitom rekrutují převážně nemuskovští. Žoldákům se slibuje, že jim bude vypláceno více než 200 000 rublů měsíčně.

Guvernéři, kteří oznámili vytvoření dobrovolnických praporů, se snaží získat přízeň Putina a „získat body“ v regionálních volbách v září 2022. Západní země by měly uvalit sankce na regionální ruské vůdce, kteří přispívají k formování dobrovolnických praporů, čímž podporují válku proti Ukrajině.

Dobrovolnické prapory čeká stejný osud, jaký potkal ty mobilizované z L/DPR. Stávají se potravou pro děla. Ruští generálové podle svých mrtvol plánují vstoupit do měst Donbasu. Ani za dva týdny, ani za měsíc se rekruti nebudou moci stát skutečnými vojáky. Úřady nabírají dobrovolníky ve skutečnosti „na porážku“.

Vytvořením „dobrovolných“ praporů a rozšířením náboru do PMC se ruské úřady snaží nahradit částečnou nebo plnou mobilizaci, protože toto rozhodnutí vypadá potenciálně nepopulární. Moskva přitom upřednostňuje bojovat proti Ukrajině silami nikoli etnických Rusů, ale Burjatů, Dagestánců, Tuvanů, Čečenců, Osetinců a dalších národů Ruska.

Kromě toho Ruská federace aktivně nabírá žoldáky pro soukromé vojenské společnosti. Nábor probíhá pod kontrolou a za přímé účasti zástupců Ministerstva obrany. Část naverbovaných PMC podepisuje smlouvy přímo s armádou. Vytvoření dobrovolnických praporů zahrnuje i výcvik odřadů „stormtrooperů“ pro kontrolu situace v samotném Rusku a destabilizaci situace v sousedních zemích.

  Vyhánění Trumpova ducha začíná. Proč republikáni pohořeli

Proto je ruské „dobrovolnické hnutí“ hrozbou pro Evropu. V Rusku se formují oddíly ozbrojenců, kteří mají bojové zkušenosti (mnozí jsou z PMC). Mohou skrytě provádět destabilizační akce v Evropě. Rusko nemusí posílat pravidelné vojáky, aby destabilizovalo situaci v evropských zemích.
Evropa musí zastavit „dobrovolnické hnutí“, posílit odpovědnost za účast v takových strukturách, uvalit sankce na stávající PMC, a nejen na Wagnerovy PMC.

Dalším krokem bude nejspíše přechod Ruské federace k otevřené částečné nebo plné mobilizaci.

Autor: Peter Jelen

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com