Spadneme do lockdownu? Nejsme schopni vymáhat základní věci, říká Smejkal

seznamzpravy.cz

Povinné očkování pro zdravotníky, sociální pracovníky a učitele, testování ve firmách dvakrát týdně a zkrácení doby mezi dávkami očkování. To podle epidemiologa Petra Smejkala chybí v aktuálních vládních opatřeních.

Od pondělí platí nová protiepidemická opatření. Neočkovaní už nebudou mít přístup do služeb či restaurací, bude se plošně testovat ve školách a firmách, úřady budou využívat home office. Aktuální opatření, respektive co v nich chybí, komentuje Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEMu a vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES).

„Do lockdownu zase spadneme, ale to nebude proto, že jsme ho měli zavést, ale protože to, co máme dělat nyní, se nedělá,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Epidemiolog také dodává, že je zásadní zavést povinné očkování pro konkrétní profesní skupiny. Připouští, že by to mohlo vyvolat vlnu nevole, podobně jako ve Francii. U toho, kdo přichází do kontaktu s ostatními, je povinnost očkování na místě.

Jsou aktuální vládní opatření dostatečná? Co v nich podle vás chybí?

To uvidíme. Zatím se to nedá říct. Když vidím trend tohoto týdne, stačit to asi už nebude, rád bych se mýlil. Chybí mi v nich povinné očkování pro vybrané profesní skupiny, chybí mi v nich uznávání PCR testů, které ještě nějakou dobu mohlo zůstat. Chápu ale, že je to snaha k vyšší proočkovanosti. A chápu také, že kapacita PCR laboratoří už je na hraně nebo za.

Kdy budeme vědět, zda opatření jsou nebo nejsou účinná?

Vždy to pozorujeme s dvou nebo třítýdenním zpožděním. Co pozoruji, tak se hodně zvyšuje zájem lidí o očkování, i v našem očkovacím centru. Mohli bychom se zájmem o očkování epidemii brzdit. Efekt očkování uvidíme ale až před Vánoci, to už bude pozdě. Musíme teď především masívně testovat v podnicích a školách a trasovat.

Zatím bychom mohli mluvit o velkých akcích. Ale máme problém hlavně s vymáháním. Pokud se konají akce, kde je 1000 lidí a nikdo nemá respirátor, což vím, že se děje, tak to je průšvih. Nemocnice už se zahlcují, nevím, jak moc potřebujeme chodit na fotbal.

Jak lépe by se měla opatření vymáhat? Posílit namátkové kontroly?

Tak, že zajistíte, že tam nevnikne nikdo, kdo nemá Tečku nebo covid pass, tady opravdu nemusí být test, ale očkování nebo prodělaná nemoc. A také že lidé bez respirátoru dostanou pokutu. Což musíte mít ve vnitřních prostorách, třeba na fotbale nebo basketbalovém utkání. Když se to bude dodržovat, nemusí se omezovat počet lidí.

Říkáte, že očkování má být povinné. Pro které konkrétní skupiny?

Určitě ano. To je věc, která ve vládních opatření chybí. Povinné očkování pro vybrané profesní skupiny. Tedy zdravotníci, pracovníci sociálních službách a učitelé.

Lze to u nás opravdu zavést? Nevypukly by demonstrace jako například ve Francii?

Byly by demonstrace jako ve Francii, samozřejmě. Demonstrace ale budou vždycky. Stát by se toho neměl bát. Jsou to ale profese, kde mluvíte k ostatním, staráte se o druhé a tím je ohrožujete. Proto u těchto profesních skupin. Tam, kde jste sám na svém, se nařizuje hůř. Pro kohokoliv, kdo přichází do kontaktu s pacienty, žáky, seniory, je povinnost očkování v této době rozhodně na místě.

Testovat i očkované je ideál. Mnoho firem testuje už nyní všechny zaměstnance. Začněme alespoň testovat neočkované, dvakrát týdně. Víme, že ti přenášejí výrazně větší virovou nálož po delší dobu.

Firmy testují všechny i bez nařízení shůry?

Jsou majitelé firem, kteří si to uvědomují. Záleží na tom, jak je management osvícený a taky, kolik má peněz.

Vycházíme ale z premisy, že očkovaný může někoho nakazit, ale menší náloží a je méně rizikový. Když očkovaný nakazí očkovaného, neskončí v nemocnici. Navíc kapacita testů je nedostatečná, test by to měl být kvalitní, ne samotest, no a každý antigen musíte protestovat PCR. Testováním očkovaných bychom zahltili kapacitu. Z teoretického hlediska by bylo skvělé testovat všechny, z praktického stačí, když to budou jen neočkovaní. To plošné testování, které teď nařídila vláda, by ale mělo být dvakrát týdně antigeny, ne jednou, jak to je nyní.

Jak by se podle vás mělo ještě podpořit očkování? Tedy krom povinnosti pro konkrétní profesní skupiny.

Mobilní týmy, které dojedou za lidmi. Nečekat, že lidé dojdou do centra. U praktiků to stále není ideální, centra se musí znovu otevřít. Je potřeba mobilní tým, který člověka i díky pojišťovně vyhledá. A také to podpořit finančně. Když někam mobilní týmy vyjedou, tak jim to nikdo neplatí.

Stejně jsou důležité třetí dávky. Měla by se zkrátit doba mezi očkováním na pět měsíců z aktuálních šesti. Všichni by se měli vyzvat ke třetí dávce. A vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat.

Efekt očkování ale bude vidět až tak za měsíc. Nyní je opravdu důležité testování ve školách a firmách a přísně postihovat ty, kteří například nemají respirátor. Vidím často, co mi přátelé posílají, fotky ze sportovního utkání, kde lidé sedí hlava na hlavě a nikdo nemá respirátor.

Mluvíme o tom, že se mají zpřísnit opatření a udělat lockdown, ale ještě jsme nepokročili v tom, co se dá dělat před tím. Než budeme mít všichni respirátory, ukazovat Tečku, testovat se ve firmách a školách, tak proč mluvit o lockdownu. To je padlé na hlavu. Nejsme schopni zvládnout základ, jako vymáhání pokut. Do lockdownu zase spadneme, ale to nebude proto, že jsme ho měli zavést, ale protože to, co máme dělat nyní, se nedělá. Ať už proto, že to není zavedené, nebo se to nekontroluje.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com