Pavel se na Slovensku sejde s politiky, uctí zakladatele ČSR i Kuciaka

Nový český prezident Petr Pavel se během své dvoudenní návštěvy Slovenska příští týden sejde s vrcholnými slovenskými politiky, zástupci nevládních organizací, dále uctí památku spoluzakladatelů Československa, jakož i obětí homofobní vraždy a zastřeleného novináře Jána Kuciaka. Vyplývá to z programu návštěvy, který ČTK poskytla slovenská prezidentská kancelář a Pavlova mluvčí Markéta Řeháková. Pavel, který se úřadu ujal ve čtvrtek, dodrží tradici svých předchůdců, že první zahraniční cesta v prezidentské funkci povede na Slovensko.

Pavlova návštěva Slovenska začne v pondělí dopoledne uvítacím ceremoniálem na nádvoří prezidentského paláce v centru Bratislavy, kde se pak prezident sejde na jednání se svou slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou. Hlava slovenského státu Pavlovi už v lednu po rozhodujícím kole přímé prezidentské volby osobně gratulovala v jeho volebním štábu v Praze. Po jeho inauguraci pak Čaputová uvedla, že je ráda, že v čele státu, který je Slovensku nejbližší, stojí člověk se stejnými hodnotami.

Oba prezidenti po společné schůzce uctí položením věnců památku zakladatelů Československa Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika u památníků na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Vpodvečer pak Pavel a Čaputová vystoupí v budově Slovenského národního divadla na veřejné diskusi.

Pavel se v pondělí odpoledne také sejde se slovenským premiérem Eduardem Hegerem, jehož menšinová vláda v prosinci nepřečkala hlasování sněmovny o vyslovení nedůvěry a následně kabinet zůstal v úřadu s omezenými kompetencemi z pověření Čaputové. Heger dříve v tomto týdnu oznámil odchod z nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a stal se lídrem neparlamentní strany Demokraté.

Český prezident, který Slovensko navštíví spolu s chotí Evou, podle programu také položí květiny u bratislavského gaybaru Tepláreň (Teplárna), kde útočník loni v říjnu zastřelil dva lidi a pak podle dřívějších informací na jiném místě ve slovenské metropoli spáchal sebevraždu. Pavel uctí také památku novináře Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, kteří byli zastřeleni v roce 2018. Tato dvojnásobná vražda v zemi před pěti lety vyústila v mohutné demonstrace a v politickou krizi, v zájmu jejíhož řešení tehdy z funkce předsedy vlády odstoupil Robert Fico. Podle policie motivem vraždy byla Kuciakova práce investigativního novináře.

  Průzkum: Riskovat nákazu před Vánoci nechce 71 pct Čechů

V úterý se Pavel v Českém domě sejde s předsedou slovenského parlamentu Borisem Kollárem a na závěr své návštěvy Slovenska s mladými osobnostmi nevládních organizací.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com