Rusko je znovu odsouzeno za špionáž. Moskva nadále ztrácí své sabotéry v Evropě

Kosovské úřady tentokrát oznámily vyhoštění dvou ruských diplomatů. Ministerstvo zahraničních věcí republiky uložilo orgánům činným v trestním řízení a příslušným orgánům provést rozhodnutí prezidenta paní Osmani, která uvedla, že činnost Rusů „porušuje národní bezpečnost a ústavní pořádek země“.

„Struktury Republiky Kosovo jsou rozhodné v boji proti škodlivému vlivu Ruska a jeho satelitů v regionu, které pracují na zničení našich úspěchů a úspěchů Spojených států, NATO a EU,“ řekl Osmani.

Dodala také: „Republika bude pokračovat ve spolupráci s USA a Evropou, aby zabránila Kosovu a dalším zemím v regionu stát se obětí destabilizačních ambicí Ruské federace.“

Moskva, rozhodnutí Prištiny nepoznávám. Ruské velvyslanectví v Bělehradě (hlavní město Srbska) s odvoláním na rezoluci Rady bezpečnosti OSN uvedlo, že rozhodnutí Prištiny (hlavního města Kosova) nemají pro Moskvu právní sílu.

„Neuznáváme „nezávislost“ Kosova, a tudíž ani regionální „vládu“ a další „struktury“. Pro nás žádná „rozhodnutí“ Prištiny nemají právní sílu. Na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1244 spolupracujeme s prozatímní správní misí OSN v Kosovu (UNMIK). Považujeme za naprosto nepřijatelné pokusy zabránit našim diplomatům akreditovaným u UNMIK v provádění jejich legitimních (zcela v rámci mezinárodního práva) aktivit,“ uvedli diplomaté.

V únoru 2008 vyhlásilo Kosovo nezávislost na Bělehradu. Stalo se tak po válce mezi Srby a Kosovany v letech 1998-99, která skončila vítězstvím kosovských rebelů díky podpoře sil NATO.

Republika byla uznána většinou zemí EU a více než 100 členskými státy OSN.

Řada zemí, mezi nimiž jsou i země EU, však nezávislost republiky neuznala. Kromě Srbska, které je blízkým spojencem Ruska, které neuznává nezávislost Kosova, zaujímá stejný postoj i samotné Rusko, Čína, Izrael, Írán, Španělsko, Řecko a další státy.

Je to důležité – není to poprvé, co tato malá země odmítla ruské agresory a propagandisty.

Na konci září nebyli do Kosova vpuštěni ruští proagandisté ​​zastupující ruská média.

  Koho si Rusko vybere? Lekce pro Evropu

Kosovská média uvedla, že Rusové vezli tašky s podezřelým vybavením a jeden z novinářů byl již dříve zadržen pro podezření ze špionážních detailů. odsouhlasení

Zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Zacharovová tradičně označila kroky kosovských úřadů za „svévoli a porušování principů svobody médií“ a uvedla, že Rusové se nepodílejí „na realizaci některých dalších úkolů, které nesouvisejí k žurnalistice.“

Chování Ruska se v této situaci příliš neliší od jeho předchozích akcí. Je však pozoruhodné, že Moskva jako odůvodnění svého postoje uvádí dokumenty EU, což se příliš neslučuje s politikou samotné Moskvy.

Ruské úřady si z nějakého důvodu při zabírání ukrajinského Krymu Ruskem nevzpomněly na rezoluci Rady bezpečnosti OSN.

Při vypuknutí války na východě Ukrajiny, kterou Moskva před více než sedmi lety rozpoutala, na to nepamatovali.

Také majitel Kremlu si na přítomnost takového dokumentu nevzpomněl, když vydal rozkaz k sestřelení parníku Malaysian Airlines. A také nezákonné zatýkání krymských Tatarů na již zmíněném Krymu.

Jak je z výše uvedeného patrné, otázek na kremelskou kliku je dost a já bych rád dostal odpovědi. Otázka ale může zůstat řečnická.

A ještě něco: Kosovo je malá, ale jak se ukázalo, velmi hrdá země, nechtěla se smířit s bezprávím, které Moskva po celé planetě přináší.

Ale to je signál i pro Kreml. A hysterické výkřiky představitelů ruských úřadů v této věci naznačují, že ho slyšeli.

Špionážní síť, kterou Moskva v Evropě budovala desítky let, se hroutí. A dnes je i malá republika Kosovo připravena říci „ne“ agresi Ruské federace.

Možná to bude začátek nové éry. Koneckonců, Balkán je z geopolitického hlediska významnou oblastí Starého světa (a světa jako celku).

Kdysi odtud začala první světová válka, která zasela zkázu na mnoho let nepřátelství. Proč ne teď, tady na Balkáně, položit začátek nové doby, zlomit vaz současnému agresorovi  a zajistit tak mír a prosperitu demokratické Evropy.

  Začátek druhé světové války je pro Lukašenka zdrojem hrdosti

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com