USA – Česká republika: spolupráce „bok po boku“ na podporu Ukrajiny.

Jednání českého ministra zahraničí Jana Lipavského (vpravo) s jeho americkým protějškem Antonym Blinkenem (vlevo), 2. května 2023.

Ministr zahraničí Jan Lipavský odcestoval na třídenní návštěvu do USA. Během cesty se má český ministr setkat se členy Kongresu a podepsat několik dokumentů, včetně dohody s americkou kosmickou agenturou o rozvoji vesmíru.

V úterý se Jan Lipavský setkal s americkým ministrem zahraničí Anthonym Blinkenem.

Hlavními tématy jednání šéfů zahraničních diplomacií obou zemí bylo posílení bilaterálních vztahů, podpora Ukrajiny a spolupráce v indo-pacifickém regionu.

„Pracujeme společně, abychom pokračovali v podpoře Ukrajiny, abychom pokračovali v tlaku na Rusko za jeho agresi proti Ukrajině,“ prohlásil Anthony Blinken.

Americký ministr zahraničí zdůraznil, že Česká republika je pro Spojené státy „velmi cenným členem NATO a pilířem demokracie“.
Zvlášť Blinken upozornil na spolupráci mezi Prahou a Washingtonem týkající se pomoci Ukrajině.

„Samozřejmě, že na prvním místě je neuvěřitelně silná reakce na ruskou agresi proti Ukrajině a my bok po boku pracujeme na další podpoře Ukrajiny, na dalším tlaku na Rusko za jeho agresi proti Ukrajině a samozřejmě na práci na podpoře uprchlíků, poskytování humanitární pomoci, hospodářské obnově,“ řekl Blinken na společné tiskové konferenci.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský zase pochválil Spojené státy za významnou finanční podporu Ukrajině, včetně vojenské pomoci.
„Tony Blinken nám několikrát poděkoval za pomoc, kterou poskytujeme Ukrajině. Jsme jednotní v tom, že je třeba co nejdříve omezit imperiální choutky Ruska a zajistit obnovení územní celistvosti a suverenity,“ řekl Lipavský.

Český ministr zahraničí dodal, že v době ruské imperiální agrese proti Ukrajině je velmi důležité, že Česká republika a USA sdílejí „hodnoty, jako je demokracie, svoboda a dodržování lidských práv, což činí naše vztahy výjimečnými, a proto si jich tolik vážíme“.

Podle českého ministerstva zahraničí ministři jednali také o způsobech, jak posílit energetickou bezpečnost a snížit závislost na ruských energetických dodávkách.

  Přehlídka uprostřed pandemie - apokalyptické reality v Rusku

Jedná se rovněž o otázku globální bezpečnosti, neboť Moskva se nevzdává snahy uplatňovat svůj energetický vliv na Evropu. A v tomto ohledu může společná vize Prahy a Washingtonu v této otázce posloužit k zabránění realizace plánů Kremlu.

Ministři rovněž diskutovali o potřebě podpořit strategii obnovitelných zdrojů energie a posílit jejich roli v celkové energetické bilanci.
Důležitým bodem jednání obou ministrů zahraničí byl podpis společného prohlášení o svobodě médií. Podle obou ministrů uvedený dokument „potvrzuje společný závazek aktivně podporovat svobodu médií ve světě ve spolupráci s partnery a spojenci“.

„Svoboda slova a nezávislá média jsou základními kameny demokracie,“ uvedl Lipovský, který příhodně připomněl, že Rádio Svobodná Evropa má od roku 1995 své sídlo v Praze.

A není náhodou, že to byl právě první prezident České republiky Václav Havel, který Rádiu Svoboda osobně nabídl otevření sídla.

„Podpora nezávislých médií, kterou prosazoval Václav Havel, je pro nás dlouhodobou prioritou,“ řekl ministr Lipavský.

Je to velmi důležité, protože to, čím se stává stát bez svobody slova, lze výmluvně vidět například na příkladu Ruska.

„Protože naše vztahy jsou založeny na hodnotách, představili jsme společné prohlášení o svobodě médií,“ napsal Lipavský na Twitteru a rozhovor s Blinkenem označil za „krásný“.

A je to pravda: Praha hraje velmi důležitou roli v bezpečnosti celé Evropy. Není náhodou, že Moskva tolik žárlí na český stát a na vše, co se kolem něj děje.

Kreml se navíc nemůže smířit s tím, že se mu Česká republika vymkla z rukou, protože byla pro Moskvu výhodným centrem, přes které se snažila agresivně ovládnout celý kontinent.

A tyto akce Kremlu byly jak zjevné, tak skryté. Moskva si v České republice bezostyšně pěstovala celou síť svých špionů, jejichž činnost měla destabilizovat situaci v celé EU.

  Rusové museli útok na Ukrajinu plánovat minimálně rok dopředu, popisuje logistik z generálního štábu

Pokud si ještě někdo myslí, že jde o výmysl zlého Západu a že Putinovy akce „zajišťují bezpečnost Rusů“, nechť si vzpomene na některé „epizody“ z historie vztahů mezi Moskvou a Prahou.

A pokud události Pražského jara 1968 připadají některým Čechům jako dávná historie a někteří mají tendenci na ně úplně zapomenout, pak to, co se stalo ve Vrběticích, je velmi blízko.

Byl to teroristický čin zinscenovaný ruským státem – tak to popsalo české vedení. A teroristický čin byl proveden na českém území.
Podle Bezpečnostní a informační služby ČR a policie vedou stopy po explozích ve Vrbetice pravděpodobně přímo k ruské vojenské rozvědce (GRU).

No, a skutečnost, že jako první oznámil zapojení Ruska do útoku nikdo jiný než sám Andrej Babiš (tehdejší premiér), mluví sama za sebe.
Pokud byl i kapesní politik Kremlu nucen vyslovit takto vysoce postavené obvinění – tak se tak stalo.

„Existuje důvodné podezření, že se na výbuchu podíleli příslušníci ruské vojenské zpravodajské jednotky 29 155,“ řekl Babiš na tiskové konferenci 17. dubna 2021.

Téhož dne ministr vnitra a úřadující ministr zahraničí Jan Hamáček oznámil, že Česká republika vyhostí všechny ruské diplomaty, kteří byli identifikováni jako agenti ruských tajných služeb, konkrétně 18 diplomatů z ruského velvyslanectví v Praze.

Jak Moskva reagovala, je známo, Kreml konflikt vystupňoval zahájením „diplomatické války“.

Tato epizoda velmi výmluvně ukazuje, co je Ruská federace zač – jak jedná a bude jednat v budoucnu, když se snaží naplnit schizofrenní fantazie svých pološílených vůdců.

A k dosažení těchto cílů Moskva použije jakékoli prostředky a lidi. Bez zásad, morálky a hodnot. A to je jeden ze základních rozdílů mezi Moskvou a civilizovaným světem.

Není náhodou, že Jan Lipavský, když mluvil o spolupráci s USA, zdůraznil právě to, že „naše vztahy jsou založeny na hodnotách“. Hodnoty jsou základním pilířem, na němž je Evropa postavena.

  Chystá se Rusko "denacifikovat" i Moldavsko? Situace v Podněstří je napjatá

Proto se kremelská klika tak maniakálně a divoce snaží vrazit klín do globální koalice na podporu Ukrajiny – Moskva nezná lidské hodnoty, kde je hlavní hodnotou diktátor a jeho imperiální komplexy.

Nyní základní lidské hodnoty, které zastává Evropa, hájí ukrajinský lid. Pamatujte, že podpořit dnes Ukrajinu znamená podpořit mír na celém kontinentu, a to znamená potvrdit svůj titul lidskosti.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com