Ruský ministr obrany obvinil NATO ze shromažďování sil blízko ruských hranic

svet.sme.sk

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dnes obvinil Severoatlantickou alianci ze shromažďování vojenských sil v blízkosti ruských hranic. Podle agentury Interfax rovněž uvedl, že NATO není ochotno jednat s Moskvou o evropské bezpečnosti za rovných podmínek. Ministrovy výroky jsou nejnovější známkou rostoucího napětí mezi Ruskem a NATO, píše agentura Reuters.

Severoatlantická aliance ve čtvrtek schválila nový plán, jak čelit potenciálním vojenským či hybridním hrozbám ze strany Ruska. Ministři obrany aliančních zemí na zasedání v Bruselu přijali strategii, která má členské státy ochránit před možným napadením raketami s jadernou hlavicí stejně jako před hackerskými útoky na klíčovou infrastrukturu.

Německá ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová uvedla, že plán má mít odstrašující účinek. Moskva naopak plán označila za důkaz, že postupovala správně, když omezila své kontakty s NATO. Vztahy Ruska s aliancí jsou podle jejího šéfa Jense Stoltenberga nejhorší od konce studené války, což dokládá například tento týden oznámené ukončení činnosti ruské mise při NATO.

„NATO postupně shromažďuje síly blízko našich hranic,“ uvedl Šojgu. „Německá ministryně obrany musí opravdu dobře vědět, jak podobná věc pro Německo a Evropu dopadla,“ dodal. Podle agentury Reuters tak zjevně odkazoval na druhou světovou válku.

Autor: ČTK

  Nehodu letadla na Slovensku nepřežili tři lidé, mezi nimi podle médií dva Češi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com