Macron: Francie, Turecko a Řecko se pokusí o operaci s cílem evakuovat Mariupol

Macron

Francie, Turecko a Řecko se v několika příštích dnech pokusí prosadit a uskutečnit humanitární operaci s cílem evakuovat obléhané město Mariupol na jihu Ukrajiny. Uvedl to francouzský prezident Emmanuel Macron na závěr druhého jednacího dne summitu EU v Bruselu. Macron bude v následujících hodinách o této záležitosti jednat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, uvedla agentura AFP.

„Společně s Tureckem a Řeckem zahájíme humanitární operaci, abychom evakuovali všechny, kdo si přejí opustit Mariupol,“ řekl na tiskové konferenci Macron. Dodal, že s Putinem krok probere v příštích 48 až 72 hodinách.

Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny obléhají vojska od prvních dní ruské invaze, která začala 24. února. Předpokládá se, že ve strategickém přístavu jsou stále uvězněny desítky tisíc lidí Před válkou v něm žilo asi 400.000 obyvatel. Podle gubernátora Doněcké oblasti Pavla Kyrylenka z města zatím prchlo přibližně 65.000 lidí.

Moskva dnes naznačila, že omezí své ambice na Ukrajině a bude se soustředit na území, které si nárokují Ruskem podporovaní separatisté. Ukrajinské ozbrojené síly přešly do ofenzivy s cílem dobýt zpět města na předměstí metropole Kyjeva.

Autor: ČTK

  Navalného video "Palác pro Putina" má přes 100 milionů zhlédnutí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com