Americký Senát schválil nominaci Barrettové do nejvyššího soudu

Americký Senát hlasy republikánské většiny schválil nominaci Amy Coneyové Barrettové do funkce soudkyně nejvyššího soudu. Informovala o tom agentura Reuters. Je to týden před prezidentskými volbami velký úspěch prezidenta Donalda Trumpa, který ji nominoval. Jeho kandidátka posílí konzervativní většinu v devítičlenném tribunálu v poměru šesti ku třem.

Senátoři hlasovali v pondělí pozdě večer téměř výhradně podle stranické příslušnosti. Pro Coneyovou Barrettovou se jich vyslovilo 52, proti její nominaci bylo 48 členů horní komory amerického Kongresu. Proti hlasovala jediná republikánská zástupkyně – senátorka za stát Maine Susan Collinsová, která už dříve uvedla, že nemá nic proti kvalifikaci navržené kandidátky, ale nemyslí si, že je vhodné hlasovat o jejím schválení před volbami.

Osmačtyřicetiletá Coneyová Barrettová byla od roku 2017 soudkyní federálního odvolacího soudu v Chicagu. Nahradí zesnulou liberální soudkyni Ruth Baderovou Ginsburgovou. Trump od svého zvolení jmenoval už dva soudce nejvyššího soudu – v roce 2017 Neila Gorsucha a o rok později Bretta Kavanaugha. Soudci amerického nejvyššího soudu zastávají své funkce doživotně.

Na počest Amy Coneyové Barrettové dnes prezident přichystal v Bílém domě oslavu. Nová soudkyně nejvyššího soudu na ní za přítomnosti Trumpa, který se právě vrátil z Pensylvánie, kde vedl volební kampaň, složila přísahu.

„Pro Ameriku je to historický den,“ řekla hlava Bílého domu. O nové soudkyni nejvyššího soudu, která je horlivou katoličkou, staví se proti potratům a má sedm dětí, uvedl, že má vynikající kvalifikaci a chválil její podle jeho slov ryzí charakter a velkorysost ve víře. Coneyová Barrettová shromáždění řekla, že věří, že úkolem soudce je neohlížet se na své politické preference.  

Lídr senátních demokratů Chuck Schumer dnešek naopak označil za „jeden z nejtemnějších dnů v americké historii“. Dodal, že Barrettová podle jeho názoru nebyla vybrána s ohledem na svou kvalifikaci, ale pro své radikálně pravicové názory na potraty, občanská práva a na životní prostředí.

  Návštěva Číny byla místy více než šokující, řekla Baerbocková

Agentura Reuters upozornila, že americký Senát dosud žádného soudce nejvyššího soudu neschvaloval tak krátce před prezidentskými volbami. Volební den je již 3. listopadu. Demokraté chtěli hlasování o novém soudci před volbami zabránit. Tvrdili, že by jej měl vybrat až vítěz hlasování.

Každý z devíti soudců nejvyššího soudu má doživotní mandát, řada z nich tak slouží i několik desetiletí. Křeslo ve vlivném tribunálu se uvolní jen rezignací či úmrtím některého ze soudců. Ti nejsou odvoláváni. Zdraví členů soudu se bedlivě sleduje zejména z politických důvodů. Soud se totiž pomyslně dělí na konzervativní a liberální křídlo. Podle této příslušnosti také soudci často, ale ne vždy, hlasují.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com