Od středy začne platit zákaz nočního vycházení, obchody budou zavírat ve 20 hodin

Vláda v pondělí probírala aktuální epidemickou situaci. Rozhodla, že v Česku začne od středy platit zákaz nočního vycházení. Lidé budou muset zůstávat doma mezi 21:00 a 04:59. Maloobchodní prodej v provozovnách bude zakázán v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00. Nevztahuje se to na čerpací stanice nebo lékárny. Ve veřejných i soukromých podnicích, pokud je to možné, by měla být přikázána práce z domu, řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). 

V Česku začne od středy kvůli pandemii covidu-19 platit zákaz nočního vycházení. Vláda na zasedání rozhodla, že lidé nebudou smět chodit ven mezi 21:00 a 04:59. Výjimky budou platit mimo jiné pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku, ale také pro venčení psů ve vzdálenosti do pěti set metrů od bydliště.

Lidé budou v době zákazu nočního vycházení muset prokázat, proč vyrazili z domova, řekl Prymula. Doklady, že mají výjimku, lze předložit i zpětně. Opatření platí zatím do konce nouzového stavu 3. listopadu. Kabinet však pravděpodobně v úterý požádá sněmovnu o jeho prodloužení.

Kabinet podle Prymuly počítá s nasazením policistů kvůli kontrolám. „Budou mít právo občany legitimovat a kontrolovat,“ řekl. Pokud člověka v době nočního vycházení hlídka zastaví, bude mít povinnost dokázat, že se na něj vztahuje některá z výjimek, tedy například kam jde či kde pracuje. „To nebude vždy otázka místa, lze to zjistit dodatečně, lidé s sebou nemusí nosit knihu dokumentů. Ale bude to kontrolováno,“ uvedl Prymula.

Po osmé večer již žádné nakupování

Vláda také rozhodla o omezení maloobchodního prodeje. Ten bude zakázán v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00. Zákaz se však nevztahuje na čerpací stanice,  lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží. Současně se omezení doby nevztahuje na prodejny ve zdravotnických zařízeních a na restaurace, které budou moci pokrmy připravovat a bude možné si je vyzvedávat, dodal.

  Za středu přibylo 3058 případů covidu, o 440 víc než před týdnem

Nově nebudou mít výjimku ze zákazu prodejny nábytku či koberců. Zavřeny budou sázkové kanceláře. V květinářstvích budou moci být nejvýš dva zákazníci.

Omezeny budou také trhy, kromě těch farmářských. Na nich bude možno prodávat přirozené produkty, jako je ovoce, zelenina, maso, vejce a pečivo, uvedl Prymula. Rozestupy mezi stánky musí být dva metry, pohybovat se tam bude moct nejvýše dvacet lidí na 400 metrů čtverečních. Zákaz se nevztahuje na pojízdné prodejny.

Nemocnice také budou muset omezit odložitelnou zdravotní péči podobně jako v březnu. Nařízení ministerstva zdravotnictví se bude týkat akutní i následné péče. Pobyty v lázních a rehabilitace se budou poskytovat jen tehdy, pokud je aspoň částečně hradí zdravotní pojišťovny, oznámil po jednání vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Vláda rozhodne o možném návratu žáků prvního stupně základních škol či jejich části do škol na základě dat na konci týdne. Čísla jsou ale nepříznivá, varoval Prymula.

Ve veřejných i soukromých podnicích, pokud je to možné, by měla být přikázána práce z domu, apeloval také Prymula. V České republice nemají na práci z domu zaměstnanci zákonný nárok, zaměstnavatel ji ani nemůže jednostranně nařídit. Pracovník se zaměstnavatelem o ní musejí uzavřít písemnou dohodu nebo tuto možnost sjednat v pracovní smlouvě.

Antivirus vláda prodloužila, úpravy ošetřovného odmítla

Kabinet v pondělí také schválil další rozšíření daňových úlev pro podnikatele a firmy zasažené opatřeními proti šíření koronaviru. Úřad promine zálohy splatné od 15. října do 15. prosince pro daň z příjmu fyzických osob i firem, zálohy na silniční daň splatné 15. dubna, 15. července, 15. října a 15. prosince a úroky z prodlení u daně z přidané hodnoty (DPH). Na Twitteru o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).  

  Šimůnková: Veřejná správa neumí zaměstnat lidi s postižením, realita je tristní

Vláda dále prodloužila do konce roku vyplácení příspěvků na náhrady mezd z programu Antivirus firmám, které musely kvůli výpadku poptávky, surovin či personálu omezit výrobu a služby. Na Twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podniky s omezenou produkcí mohou od státu získat zpátky 60 procent vyplacené náhrady mzdy do 29 tisíc korun superhrubé mzdy. Na těchto příspěvcích s označením B se za období od poloviny března do konce září podle údajů ministerstva práce zatím vyplatilo 12,5 miliardy korun.

Změny v ošetřovném z dílny lidovců, podle kterých by se vyplácelo po celou dobu uzavření školského zařízení nebo karantény na děti do 13 let, a to ve výši 80 procent denního vyměřovacího základu, vláda na zasedání naopak odmítla. Sněmovna už schválila vládní předlohu o ošetřovném, která na pandemii covidu-19 reaguje.

S širší působností finančního arbitra ministři souhlasí

K návrhu skupiny poslanců vládního hnutí ANO na rozšíření působnosti finančního arbitra při řešení sporů zaujala vláda na zasedání souhlasné stanovisko, sdělila ministryně Marie Benešová (za ANO). V předběžném stanovisku měl přitom kabinet výhrady. Arbitr by měl podle návrhu rozhodovat například spory ze smluv o neživotní pojištění, doplňkové penzijní spoření a penzijní připojištění. Působnost arbitra by se měla rozšířit i v případě spotřebitelských úvěrů, kde vedle spotřebitele vystupuje ručitel, nebo pokud je třeba dluh zajištěn zástavním právem. 

Vláda dále zvolila předsedou Etické komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu experta na ústavní právo a člena Legislativní rady vlády (LRV) Jana Kudrnu. Sdělila to také ministryně Benešová, která ho navrhla. Post bylo nutné obsadit poté, co se předchozí šéf rady Jiří Kaucký stal předsedou Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

  Benešová chce navrhnout nového šéfa NSZ na vládě přespříští týden

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com