Zeman se zúčastní videosummitu devíti států východního křídla NATO

Bezpečnostními otázkami v době zvýšeného napětí ve vztazích s Ruskem se bude zabývat dnes začínající dvoudenní virtuální summit šéfů devíti států východního křídla NATO. Jednání se zúčastní i český prezident Miloš Zeman, potvrdil ve čtvrtek ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Takzvaná bukurešťská devítka sdružuje země Visegrádu (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), trojici pobaltských států (Estonsko, Litva, Lotyšsko) a Bulharsko a Rumunsko. Jejich summit se bude konat v rumunském hlavním městě Bukurešti, osobně se ho ale kromě hostitelské země zúčastní jen polský prezident Andrzej Duda. Představitelé ostatních zemí, včetně Miloše Zemana, se připojí přes video.

Podle ředitele hradní diplomacie Rudolfa Jindráka budou tématem například transatlantické partnerství nebo vojenské záležitosti spojené s NATO. Účastníci schůzky by se mohli bavit i o napětí s Ruskem včetně obvinění, že agenti Ruska stojí za výbuchy muničních skladů v České republice a Bulharsku. Dalším tématem by mohl být nátlak Ruska na Ukrajinu a situace v Černém moři.

Vznik bukurešťské devítky iniciovalo Rumunsko na podzim 2014 v reakci na zhoršení bezpečnostní situace na Ukrajině. Hlavním cílem skupiny je koordinace pozic a zájmů východního křídla NATO před důležitými jednáními, a to jak v NATO, tak v Evropské unii. Tentokrát se setkání koná měsíc před summitem Severoatlantické aliance v Bruselu, kterého by se měl zúčastnit i nový americký prezident Joe Biden. Za Česko s účastí podle Jindráka počítá Zeman.

Autor: ČTK

  Putin nařídil zvednout dodávky plynu do Evropy. Ruská média ho oslavují jako zachránce starého kontinentu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com