Sněmovna reprezentantů by měla hlasovat o pomoci Ukrajině a Izraeli

Americká Sněmovna reprezentantů by dnes po měsících odkladů měla hlasovat o balíku pomoci Ukrajině, Izraeli a indickotichomořskému regionu, včetně Tchaj-wanu. O každém z nich se bude rozhodovat odděleně. Celkově jde o pomoc v hodnotě přibližně 95 miliard dolarů (asi 2,25 bilionu Kč).

O krok blíž ke schválení dlouho očekávané pomoci Ruskem napadené Ukrajině se sněmovna posunula v pátek schválením programu schůze v poměru 316 ku 94 hlasům. To podle médií naznačuje, že návrhy mají dostatečnou podporu mezi republikány i demokraty pro schválení, a to navzdory disentním hlasům části republikánských zákonodárců.

Nový pokus o uvolnění podpory pro partnery Spojených států přichází šest měsíců poté, co prezident Joe Biden navrhl původní balík spojující podporu Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu. V upravené verzi s celkovými výdaji ve výši 95 miliard dolarů jej v únoru schválil Senát.

Předseda Sněmovny Mike Johnson jej ale v této podobě odmítl předložit k hlasování. Nakonec tento týden přišel s plánem rozdělit senátní návrh na jednotlivé části. V nich se počítá s přibližně 61 miliardami dolarů na vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině a partnerům v regionu, 26 miliardami, včetně humanitární pomoci, pro Izrael a osmi miliardami pro indickotichomořský region.

Předseda sněmovny předkládá k hlasování také čtvrtý legislativní návrh, který zahrnuje požadavek, aby se čínská společnost ByteDance zbavila aplikace TikTok, a plán upravit ekonomickou pomoc Kyjevu do podoby odpustitelné půjčky nebo mechanismus, který by umožnil využít na podporu Ukrajiny zmrazená ruská aktiva.

Vše, co projde, bude spojeno do jednoho návrhu zákona, který pak bude muset být schválen Senátem jako celek, aby jej mohl podepsat prezident Joe Biden.

Lídr většinových demokratů v americkém Senátu Chuck Schumer v pátek zákonodárcům vzkázal, aby byli připraveni přijít o víkendu hlasovat, pokud to bude zapotřebí.

Proti další pomoci Ukrajině se staví část pravicového křídla Republikánské strany. Bývalý šéf Bílého domu a předpokládaný republikánský kandidát v podzimních prezidentských volbách Donald Trump v tomto ohledu vysílá smíšené signály. Proti některým částem zahraniční pomoci se staví i někteří demokraté, a to zejména pokud jde o pomoc Izraeli, kde prosazovali zpřísnění podmínek.

  ‚Vedle močálu, se špatným jídlem.‘ Bývalí vězni popisují podmínky v kolonii, kde skončil Navalnyj

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com