Většina analytiků čeká pokles úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu

Česká národní banka (ČNB) bude ve čtvrtek pokračovat ve snižování úrokových sazeb, otázkou je pouze rozsah tohoto kroku. Shodli se na tom analytici, které ČTK oslovila. Většina z nich přitom očekává, že se bankovní rada nakonec rozhodne snížit základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 procenta. Se snižováním úrokových sazeb začala centrální banka v prosinci, kdy základní úroková sazba klesla o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Byla to první změna sazeb od června 2022.

„Inflace v posledních měsících vytrvale klesá, a je tedy pravděpodobné, že ČNB přistoupí k dalšímu snížení sazeb. Je přitom dobrá šance, že učiní větší krok a sníží sazby o 0,5 procentního bodu. Rada bude ale rozhodnutí jistě velmi pečlivě zvažovat, protože k dosažení dvouprocentního inflačního cíle je ještě kus cesty,“ uvedl Daniel Janeček ze strategického poradenství PwC.

Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš vidí v bankovní radě ČNB dva názorové proudy, z nichž jeden reprezentovaný viceguvernérkou Evou Zamrazilovou preferuje spíš opatrnější postup v poklesu sazeb a druhý zastoupený viceguvernérem Janem Fraitem je pro rychlejší uvolňování měnové politiky. „Ve finále bude ovšem důležitý postoj guvernéra (Aleše Michla), který zatím veřejnými vystoupeními hodně šetří, zdá se být nerozhodnut a mohou ho ovlivnit jak poslední čísla, tak i celkové vyznění nové prognózy (ČNB),“ uvedl Bureš. Za pravděpodobnější variantu považuje snížení sazeb o půl procentního bodu.

„Vzhledem k nadále velmi utlumené domácí i zahraniční poptávce v kombinaci s klesajícími výrobními cenami se zdá být krajně nepravděpodobné, že by lednová inflace přinesla šok v podobě výrazného novoročního zdražení. Tím by padl hlavní dosavadní argument pro udržování sazeb na stávajících úrovních a namístě by bylo jejich poměrně výrazné snížení,“ uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. Zastánci opatrnějšího přístupu v bankovní radě ale podle něj mohou vyčkat na údaj o lednové inflaci, který bude znám až 15. února, než přistoupí k razantnějšímu poklesu sazeb. „Očekávám tedy důkladnou debatu mezi snížením o 0,25 a 0,5 procentního bodu a tipuji, že nakonec zvítězí příznivci odvážnějšího přístupu, a základní sazba tak klesne na hodnotu 6,25 procenta,“ dodal.

  ČSÚ zveřejní údaje o kondici průmyslu a stavebnictví

Podobný názor má i hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler, podle kterého dosavadní čísla z ekonomiky naznačují, že by lednová inflace mohla skončit pod třemi procenty. I proto považuje za pravděpodobnější pokles sazeb o půl procentního bodu. „Ačkoli může být rozhodnutí těsné ve smyslu debaty na bankovní radě, v samotném hlasování pak může být opět jednomyslné,“ podotkl.

Hypoteční specialistka společnosti FinGO Jana Vaisová naopak čeká pokles sazeb o čtvrt procentního bodu. „Rozhodovat bude rada ČNB i dle nové makroekonomické prognózy, kterou bude mít k dispozici. Inflace bude čím dál nižší, ale zůstane nám stále vysoká inflace služeb. Zároveň se ustálily ceny energií a růst cen by se měl zastavit i u potravin,“ uvedla. Snížení sazeb by podle ní mělo ovlivnit i hypoteční trh, výraznější zlevnění hypoték ale čeká až v polovině roku.

Naopak místopředseda představenstva ATRIS investiční společnosti Tomáš Jícha předpokládá, že by bankovní rada mohla být v uvolňování měnové politiky ještě razantnější a snížit sazby o jeden procentní bod. „Česká ekonomika potřebuje oživit a rychlejší snižování úrokových sazeb by k nastartování hospodářství mohlo pomoci,“ uvedl.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com