Realita Covidu na Krymu se zdá být kritičtější, než ukazují oficiální statistiky

Krym zažil jarní vlnu epidemie koronavirů bez větších problémů, ale situace na ukrajinském poloostrově okupovaném Ruskem se v posledních týdnech zhoršuje. Svědectví zdravotníků v příloze ukazuje, že realita je mnohem vážnější než oficiální statistiky. Expert Michal Lebduška pro iROZHLAS.cz uvedl: „Podle zprávy o Krymu je téměř jisté, že toto číslo bude velmi podhodnoceno.“

Orgány Ruské federace Rospotrebnadzor rovněž informovaly o zhoršující se situaci koronavirů na okupovaném Krymu tento týden Zpráva uvádí počet infikovaných koronavirů a počet obětí.

Světlana Listopadová, vedoucí oddělení epidemiologie Roseportu Prenadzor v oblasti Krymu a Sevastopolu, ve středu uvedla: „Je to způsobeno komunitním přenosem pneumonie. Situace je stále nepříznivá, podle ní téměř všechny místní oblasti čelí vzrůstajícímu trendu případů, mezi nejvíce postižené oblasti však patří přístavní město Kerč, Jalta a lázeňské město Jevpatoria. Ve středu zároveň předseda vlády Sergej Aksonov, šéf okupovaného Krymu jmenovaný Ruskem, ve středu objasnil, že v uplynulém týdnu bylo více než 1700 nově potvrzených případů COVID-19 a méně než 450 případů hospitalizováno. V posledních týdnech infikovaly dva miliony lidí na Krymu asi 250 případů během 24 hodin denně.

Podle oficiálních statistik od prvního březnového případu infikoval Krym více než 16 000 lidí a více než 300 z nich zemřelo. Data zveřejněná ruskými úřady však mnoho odborníků, včetně Alexeje Rakshy, bývalého zaměstnance Ruské statistické agentury, považuje za zkreslená.Podle jejich odhadů jsou statistiky o počtu obětí covid-19 podceňovány.

Do července letošního roku pracoval pro Federální národní statistický úřad více než 6 let. V té době opustil společnost po sporu s vedením právě kvůli rozdílům ve statistikách koronavirů.

„Je těžké najít přesné číslo, ale podle zpráv na Krymu je téměř jisté, že toto číslo bude velmi podhodnoceno. Oficiální údaje vypadají dobře, ale podle nezávislých zdrojů to vypadá úplně jinak „I v Moskvě připouštějí, že Krym je jednou z nejhorších oblastí v Rusku,“ uvedl Michal Lebduška, expert Asociace pro mezinárodní záležitosti (AMO), „iROZHLAS.cz. Podle něj závažnost situace na Krymu také prokázala skutečnost, že o tom nedávno hovořila také Natalia Pokronska, členka ruského parlamentu, která byla v době anexe ruskou prokurátorkou Republiky Krym. skutečnost. Řekla: „Mluvila také o drogerii, v krymské nemocnici chybí drogy a čekací doba na sanitky je dlouhá. Proto, pokud víme, bude situace velmi špatná.“

  Výbuchy v Rusku. Hrozba ze strany Ukrajiny nebo opakování starých metod Kremlu.

Krymská skupina pro lidská práva, která sleduje situaci na okupovaném poloostrově, rovněž varovala, že údaje zveřejněné ruskými orgány na Krymu neodpovídají realitě. Nevládní organizace anonymně informovala několik krymských lékařů a rozhovory s nimi ukazují, že skutečný počet je podceňován.

Například v Simferopolu (Simferopol) může být počet nakažených osob čtyřikrát vyšší než oficiální společné statistiky. Podle tamního lékaře úřady započítávaly pouze pacienty, kteří potvrdili infekci Covidem-19 samotným Rospotrebnadzorem. Vojenský lékař vysvětlil: „To znamená, že Rospotrebnadzor nemůže rozpoznat pozitivní test covid prováděný na běžných soukromých klinikách.“ Dodal, že ostatním byla diagnostikována pneumonie namísto covid-19. Proto nejsou umisťováni do „pohodlných nemocnic.“

Díky této praxi se říká, že v zařízení v Simferopolu je dostatek prostoru pro pacienty s koronaviry. Naopak na závažný nedostatek lůžek si stěžoval záchranář z Feodosie, přístavního města na jižním pobřeží Černého moře na Krymském poloostrově. Podle něj je místní nemocnice pro pacienty s koronaviry zcela přeplněná, takže lidé se seřadí před vchodem.

„Z pohledu počtu pacientů, kteří přicházejí do nemocnice, je zřejmé, že statistiky jsou podceňovány,“ poukázal na to, jak vidí nárůst úmrtí. „Pouze v márnici vědí, o kolik se zvýšila úmrtnost. Nikdo však neřekne, protože je zakázáno o tom mluvit,“ řekl vojenský lékař z Feodosie Krymská organizace pro lidská práva. Svědectví místních lékařů ukazuje, že šíření koronaviru vážně ovlivňuje okupovaný Krym. Toto populární jaro téměř necítil. Například 6. srpna bylo na ruském okupovaném poloostrově do 24 hodin hlášeno celkem 39 nově objevených infekcí, což je dosud nejvyšší rekord. Na podzim však oficiální nárůst počtu lidí přesáhl 200 denně.

Zvláštností Krymu je to, že relativně bez problémů prošel jarní vlnou koronaviru. Je to způsobeno jeho mezinárodní situací, kdy se Krym stal de facto izolovanou oblastí, kam jen málo lidí přišlo ze zahraničí, samozřejmě tomu tak nebylo před anexí. Ale současná druhá vlna šoku ho ještě zhoršila. Od jara mají dost času, ale zjevně na to nejsou připraveni. Kromě toho také čelí velkému problému – většímu než v jiných regionech Ruska – faktem je, že zdravotnický personál obvykle není placen, “upozornila Lebduska.

  Praha připravila návrh zákona o vyvlastnění ruského majetku

Vzhledem ke sporu o mezinárodní status Krymu po anexi Ruska a velké vzdálenosti od Moskvy je obtížnější řešit situaci způsobenou šířením koronaviru. Kromě toho na jaře Kreml přenesl odpovědnost za pandemii na vůdce v různých ruských regionech, ale někteří odborníci varovali, že tento region obvykle nemá peníze na řešení složitých situací.

„Neřekl bych, že Moskva vůbec nepomůže. Ale tato situace je rozhodně komplikovanější, než když nedojde k anexi a stav Krymu nebude problém. To však platí i pro mnoho dalších věcí,“ řekla Lebduzka Řekl a dodal, že i kdyby Moskva postavila most mezi Krymem a Ruskem, bylo by mnohem obtížnější se k poloostrovu dostat.

Hlavní trasy tradičně procházely Ukrajinou. Stejně jako Moskva mají krymské úřady také naději na novou ruskou vakcínu Sputnik V, kterou ruské úřady schválily před zahájením kritické třetí fáze testování letos v létě. Západní země a někteří ruští odborníci tvrdí Jedná se o velmi riskantní krok.

Tento týden předseda vlády Sergej Aksyonov oznámil, že krymská populace bude očkována proti koronaviru již v lednu příštího roku. Například vakcíny dostanou jako první lékaři a učitelé. Vzhledem ke zhoršení situace Aksonov také vyzval obyvatele, aby přísně dodržovali závojové předpisy, protože v posledních dnech se ukázalo, že „disciplína slabne“.

Ukrajina rovněž pozorně sledovala situaci na poloostrově připojeném Ruskem v roce 2014. Vzhledem k nárůstu počtu lidí nakažených na Krymu a zprávám o nedostatku drog ukrajinské orgány dokonce navrhly zřízení humanitárních táborů na hranici s okupovaným územím, které mohou poskytovat léky. Lebduška pro iROZHLAS.cz uvedl: „Ukrajinská vláda také označila situaci související s Kovidou za mimořádnou událost, dokonce poskytla humanitární pomoc Krymu.

Místní vláda to samozřejmě odmítla.“ Jedna pomoc. “ Podle odborníků z Asociace pro mezinárodní záležitosti se od anexe stalo mnoho věcí, které otřásly důvěrou krymského lidu v ruské vedení. Problémy způsobené šířením koronaviru mohou jít ještě dále.

  Lukašenko děsí Západ tlačítkem, které nemá

„Mnoho věcí trápí důvěru místních obyvatel, takže situace kolem koronaviru je ještě třešničkou na dortu. Mimo jiné je to způsobeno skutečností, že na Krymském poloostrově je po dlouhou dobu méně turistů než před anexí.“

Problémy s dodávkami vody a elektřinou jsou obrovské. Situace v oblasti lidských práv je samozřejmě ještě horší. Rusko navíc slibovalo Krymu obrovské investice, kterých se ale nedočkali.

Pavel Kohout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com