Válka na Ukrajině změní budoucnost evropských armád. Jakým způsobem?

Od roku 2014 probíhající konflikt na Ukrajině přináší pro Evropu zcela nové způsoby válčení. Michael Raska, bezpečnostní analytik a expert na válečné konflikty z jedné ze singapurských univerzit tvrdí, že současná válka na Ukrajině kombinuje sto let staré válečné taktiky a zastaralé zbraně s nejmodernějšími technologiemi. Vojáci v zákopech tedy musí myslet na to, že nad nimi může kdykoliv prolétnout dron a odhalit jejich pozici. Taková situace vede k potřebě nových taktik a strategií, aby se armády dokázaly přizpůsobit těmto novým hrozbám.

A je nutno mu dát za pravdu, neboť do války na Ukrajině se skutečně reflektují všechny typy válek z posledního století. Ukrajina prochází klasickým konvenčním konfliktem s tanky, děly a zákopy, avšak na druhou stranu zde zuří i kybernetická a informační válka plná dezinformací a kybernetických hrozeb. Nemluvě o jaderné hrozbě. Zkrátka válka na Ukrajině je dosti atypická v porovnání s jinými válečnými konflikty.

Evropské armády se budou muset naučit kombinovat staré a nové taktiky

Jednou z výzev, které tento nový typ války s sebou přináší, je potřeba najití nových strategií a taktik pro evropské armády. Vojenské organizace tedy musí být schopny se přizpůsobit novým technologiím, které jsou již k dispozici, aby dokázaly zůstat konkurenceschopné v boji. Budou se tudíž muset naučit kombinovat tradiční a moderní postupy, aby byly schopny úspěšně reagovat na všechny typy hrozeb, jež tento typ války přináší.

Evropské armády musí být schopny rozvíjet nové strategie a taktiky, které se zaměřují na využívání nových technologií, jako jsou například drony k odhalení nepřátelských pozic a monitorování pohybu nepřátelských sil. Navíc musí být armády schopny efektivně reagovat na kybernetické a informační útoky. Vojáci na frontové linii zase musí být vycvičeni, aby byli schopni rozpoznat a včas reagovat na tyto nové útoky.

  Západ se zahnal do „energetické“ pasti, čímž se Rusko stalo energetickým monopolem

Autor: Dana Markova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com