Rusko musi vyhlásit státní bankrot aneb jak se stát vyvrhelem v moderním světě

Rusko nesplácelo státní dluh v cizí měně. Informovala o tom agentura Bloomberg. Na konci dne, 26. června, vypršela lhůta odkladu pro platby ve výši přibližně 100 milionů USD v prodlení s platbou vládních dluhopisů. Konec této doby odkladu je výchozí událostí, píše agentura.

S Ruskem se to stalo poprvé za celé století. V roce 1918 pak bolševici, kteří se chopili moci, opustili ohromující dluhové břemeno – závazky carské vlády, a prostě nezaplatili.

Pravda, Moskva se snaží popírat svou platební neschopnost. Šéf Ministerstva financí Ruské federace Siluanov proto v tomto případě označil použití termínu „výchozí“ za frašku s tím, že stát má prostředky na pokrytí případných účtů.

Moskva uvedla, že jelikož „současná situace s cizí měnou byla uměle vytvořena Západem, přechází na obsluhu svého nesplaceného státního dluhu v rublech“.

Vzhledem ke škodám, které již napáchaly ruskou ekonomiku a trhy, je dosavadní default většinou symbolický a pro Rusy, kteří v posledních letech žijí ve dvouciferné inflaci a rekordním hospodářském propadu, znamená jen málo.

Nicméně, jak poznamenává Bloomberg: „Je to ponuré znamení rychlé transformace země v ekonomického, finančního a politického vyvrhele, protože devizové rezervy centrální banky jsou zmrazeny a největší banky jsou odříznuty od globálního finančního systému.“

Podobná situace pro Moskvu nastala poté, co americké ministerstvo financí odmítlo po 25. květnu 2022 obnovit licenci, která Rusku umožňovala pokračovat ve správě státního dluhu v cizích měnách.

V reakci na to ruské ministerstvo financí oznámilo, že bude obsluhovat svůj zahraniční dluh v rublech – Putin podepsal dekret o mechanismu plateb na eurobondy v rublech, kromě toho, který byl již podepsán na začátku března, „O možnosti přechodu z plateb v cizí měně na rubly.“

A Moskva několik měsíců nacházela způsoby, jak obejít sankce uvalené po invazi Kremlu na Ukrajinu – Ministerstvo financí Ruské federace převedlo přes 12 miliard rublů do Národního vypořádacího depozitáře na splacení eurobondů. Tedy podle prohlášení ruské strany po splnění všech závazků v plném rozsahu.

  Rusko musí České republice zaplatit náhradu za teroristické útoky spáchané agenty Kremlu.

Věřitelé však mají jiný názor. „Je to velmi, velmi vzácná situace, kdy je vláda, která by jinak měla prostředky, nucena neplatit vůči vnějším vládám,“ řekl Hasan Malik, Senior Sovereign Analyst v Loomis Sayles & Company LP, a naznačil, že „toto bude jedna z největší selhání v historii.“

Sankce proti Moskvě vedly k tomu, že přední světové ratingové agentury stáhly ratingy ruských společností. Podle dokumentů k dluhopisům, jejichž doba odkladu vypršela v neděli, je mohou držitelé zavolat sami, pokud držitelé 25 % nesplacených dluhopisů souhlasí s tím, že došlo k „události selhání“.

Jak lhůta uplyne, pozornost se přesune na to, co budou investoři dělat dál. Čas je na jejich straně: Pohledávky se podle dokumentů o kauci promlčují pouze tři roky od data splatnosti.

Celková výše zahraničního dluhu Ruské federace denominovaného v amerických a evropských měnách je asi 40 miliard dolarů.

Ovlivní bankrot Ruské federace světovou ekonomiku a tu evropskou zvlášť.

Americký prezident Joe Biden vysvětlil, že západní země samy předvídaly důsledky uplatnění sankcí proti Rusku. Zejména poznamenal, že USA a EU jsou připraveny na zvýšení cen energií.

Biden zdůraznil, že zavedl řadu opatření, aby občané USA co nejméně pocítili důsledky sankční politiky vůči agresorskému státu.

„Rusko je jedním z největších světových producentů ropy. Přerušili jsme dodávky ropy do Spojených států a naši partneři v Evropě udělali totéž s vědomím, že budeme čelit nárůstu cen benzínu,“ zdůraznil prezident.

Pro snížení cen pohonných hmot je americký prezident připraven iniciovat zrušení federální daně na benzín. Podle amerických médií Biden navrhne dočasně ukončit federální daň 18,4 centu za galon na benzín.

V Evropě také deklarovali připravenost k jakémukoli vývoji událostí a potvrdili Bidenova slova o pochopení, k čemu mohou vést ty tvrdé západní sankce, které zablokovaly způsoby plateb zahraničním věřitelům ze strany Moskvy.

  Zemanovo prohlášení. Další úsměv Kremlu. Jak Moskva propaguje své vyprávění.

Důležitým bodem v tomto příběhu je postavení Ruska, které se snaží ospravedlnit své špatné výpočty, nepřátelský postoj Západu. Při této příležitosti je zajímavý názor výše zmíněného analytika Loomis Sayles & Company LP Malika.

„To je úctyhodná výmluva říct: ‚No, sankce mi zabránily v placení, takže to není moje chyba? Problém je ale v tom, že samotné sankce byly reakcí na akce suverénního státu,“ řekl s odkazem na ruský útok na Ukrajinu.

Právě od začátku roku 2022 začaly zahraniční společnosti stahovat svůj kapitál kvůli agresi Ruské federace na Ukrajině.

Specialista zároveň vyjádřil přesvědčení, že „historie vyhodnotí chování Moskvy v budoucnu“.

Pokud se někomu zdá, že válka je někde daleko, pak současná situace s defaultem Ruské federace jasně ukazuje, že jde o zavádějící názor.

Rusové si také mysleli, že není nebezpečné bojovat za jejich hranicemi. Ale ekonomický efekt, který Moskva dnes získala v důsledku agrese proti Ukrajině, staví Rusko na pokraj propasti.

Dnešní svět je globalizovaný systém, ve kterém není možné existovat sám – tento svět má svá pravidla a požadavky. A civilizovaná společnost volá k odpovědnosti ty, kteří se snaží tato pravidla porušovat, ignorujíce její zákony.

Evropa je dnes pátým měsícem ve válce zahájené Kremlem. Válka je porušením samotného principu lidskosti. A dosazením agresora na jeho místo dává svět najevo podporu Ukrajině, jejíž lid bránící se brání svobodu celé Evropy.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com