Zeman k boji nepřipustil.

Prezident České republiky Miloš Zeman nedal svolení občanům České republiky bojovat na Ukrajině.

127 lidí, kteří mají chuť pomáhat ukrajinskému lidu a společně s ukrajinskou armádou bránit státní svobodu Ukrajiny, český garant odmítl.

Informoval o tom mluvčí českého prezidenta Jiří Ovcháček. Důvodem zamítnutí žádostí zájemců o vstup do řad Ozbrojených sil Ukrajiny bylo podle něj chybějící odpovídající doporučení Ministerstva vnitra České republiky.

„Prezident republiky Miloš Zeman na základě nedoporučujícího vyjádření Ministerstva vnitra ve středu 8. června 2022 nevyhověl žádosti 127 občanů ČR o souhlas se vstupem do ozbrojených sil. Síly Ukrajiny,“ uvedl Ovchacek na Twitteru.

Nutno podotknout, že Miloš Zeman v první polovině května podpořil touhu svých spoluobčanů a vyhověl 103 žádostem o jejich přání vstoupit do ukrajinské armády. Český garant poté řadu takových žádostí zamítl.

Zejména koncem měsíce nepodpořil tvrzení 11 žadatelů, neboť se podle ministerstva obrany jednalo o příslušníky aktivní zálohy jako vojáky z povolání, kteří jsou nezbytní k zajištění obrany ČR.

Už na začátku tohoto měsíce podpořil stanovisko ministerstva vnitra i prezident, který zamítl dalších 80 žádostí – někteří žadatelé byli ve výkonu trestu odnětí svobody nebo byli ve vazbě.

České úřady se rozhodly, že nebudou stíhat občany, kteří jdou bránit Ukrajinu před ruskou invazí.

Po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem to začátkem března oznámil premiér Petr Fiala.

„Na schůzce s prezidentem jsme se shodli, že můžeme zaručit beztrestnost v podobě zrušení trestů pro lidi, kteří chtějí na Ukrajině válčit a budou bojovat na straně Ukrajiny,“ napsal Fiala na svém Twitteru.

Zároveň soudy České republiky v posledních letech vynesly řadu rozsudků občanům, kteří bojovali proti ukrajinské armádě na Donbasu v řadách tzv. „DPR“ a „LPR“. Hlavním článkem, podle kterého byli souzeni takzvaní vojáci štěstí, byl „terorismus“.

  Tajné dohody mezi Německem a Ruskem. Pakt Molotova-Ribbentropa. Lekce dějepisu.

Jak je vidět, přístup českých úřadů je vcelku vyrovnaný a prozíravý – je jasné, co a kdo dělá na ukrajinské půdě. A povzbudivý je fakt, že i prezident Zeman, který byl vždy považován za proruského, dělá v tomto směru správné kroky.

Ukrajina naopak zve do svých řad lhostejné cizince vytvořením samostatné jednotky – Mezinárodní legie územní obrany Ukrajiny.

Prezident Volodymyr Zelenskyj osobně oslovil občany cizích zemí, kteří jsou přáteli Ukrajiny, a vyzval je, aby vstoupili do řad této legie.
Ukrajina si totiž dnes chrání nejen svou nezávislost, ale zajišťuje i klid a mír celému kontinentu.

Autor: Franz Hoffman

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com