Kolaps plynovodu: hrozí Evropě nebezpečí?

Nehodu na plynovodu Bulgargartransgaz u bulharské obce Vetrino, která dnes v noci dočasně zastavila dodávky plynu do Srbska, Rumunska a Maďarska, bylo možné předem předvídat a co je nejhorší, je pravděpodobné, že se bude opakovat.

Faktem je, že od 1. listopadu Gazprom snížil dodávky plynu přes Ukrajinu na minimum, tedy pouze 57 milionů m3 denně, ačkoli současná smlouva stanoví, že Rusko plně zaplatí za tranzitní kapacitu ukrajinské GTS ve výši 109 milionů m3 denně, a platí v ní zásada „čerpej, nebo plať“. Podle mnoha odborníků je Kreml připraven připlatit si jen proto, aby nemusel dodávat plyn přes Ukrajinu, a tím v ní vyvolat umělou energetickou krizi a zároveň nedostatek pohonných hmot v Evropě.

V důsledku toho je Gazprom nucen používat k přepravě plynu netradiční cesty, především ne přes Ukrajinu, což již vedlo k vysokému tlaku v sítích a začalo způsobovat havárie, nejprve v samotném Rusku a nyní v Bulharsku. V druhém případě byla příčinou havárie právě tato skutečnost; podle oficiálních údajů došlo k prasknutí starého potrubí, což není překvapivé, protože společnost Bulgargaz neprovedla žádnou zásadní modernizaci a za stávajících podmínek by se taková havárie mohla opakovat.

Jinými slovy, v současné době máme situaci, kdy je Gazprom připraven záměrně riskovat dodávky plynu jen proto, aby nemusel využívat stabilní ukrajinský systém přepravy plynu, což jasně ukazuje, že projekty obchvatů jsou politické a nemají žádné ekonomické motivy. To mimo jiné znamená, že tyto kroky mohou postihnout každou evropskou zemi zvlášť a EU obecně, protože dokud je Gazprom monopolním hráčem na trhu, není proti tomu nikdo imunní.

 

  Ničení ukrajinské ekonomiky a vyvolávání celosvětového hladu - Moskva ukazuje svou pravou tvář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com