ANO si v sobotu zvolí nové vedení, Babiš nemá protikandidáta

idnes.cz

Andrej Babiš na sobotním sněmu v Praze opět nebude mít protikandidáta na pozici předsedy hnutí ANO. Bývalý premiér, o kterém se hovoří také jako o jednom z možných favoritů budoucích prezidentských voleb, obdržel nominaci ze všech 14 krajů. Pro ANO půjde o první sněm v roli opoziční parlamentní strany.

Prvním místopředsedou by se mohl stát bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček. Nominace sice obdržela i dřívější ministryně financí a nynější šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, chce se však ucházet pouze o místo řadové místopředsedkyně.

Předsednictvo má podle stanov hnutí předsedu, prvního místopředsedu, až čtyři místopředsedy a dalších až osm členů. Aktuálně má kromě předsedy Babiše tři řadové místopředsedy a sedm dalších členů. Funkční období vedení a dalších orgánů ANO trvá do 17. února. Původně se měl republikový sněm uskutečnit koncem loňského ledna, odložen byl ale kvůli koronavirové pandemii.

Hnutí ANO od prvních voleb do Poslanecké sněmovny, kterých se zúčastnilo v roce 2013, mělo pozici ve vládě. Nejprve jakožto druhá nejsilnější strana v kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD). Po volbách o čtyři roky později utvořilo zprvu samostatně menšinovou vládu, která nezískala důvěru. Od června 2018 do loňských sněmovních voleb pak ANO vládlo společně s ČSSD při toleranci komunistů.

Po říjnových volbách ale skončilo v opozici, kabinet utvořily Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se STAN. Pro ANO tak půjde v sobotu o první sněm v roli opozičního subjektu, a to se 72 mandáty nejsilnějšího ve Sněmovně. Babiš dříve zmínil, že hnutí dělá sociální politiku a tím zastupuje i voliče ČSSD a KSČM, když se oba subjekty do Sněmovny nedostaly. Novou vládu bývalý premiér často nazývá asociální, naposled po schválení nového návrhu státního rozpočtu pro letošní rok.

  Poslanci projednají žádost o prodloužení nouzového stavu, vojenské zdravotníky i daně

Politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy míní, že po loňských volbách si řada lidí v ANO, zejména těch, kteří zastávají funkci v celostátní i komunální politice, musí klást zásadní otázky. „Má ANO šanci přežít dlouhodoběji jako etablovaná strana i bez Andreje Babiše? A jakým způsobem?“ zmínil. Otázky vyvolává podle něj jak případný Babišův odchod z politiky, třeba kvůli neúspěchu v prezidentských volbách, tak i eventualita, že by naopak na Hradě příští rok vystřídal Miloše Zemana. „Sněm ANO bude proto letos asi zajímavější než v minulých letech,“ dodal Mlejnek.

Zda bude předchozí ministerský předseda kandidovat na prezidenta, zatím definitivně jasné není. Dosud to Babiš nepotvrdil, v poslední době hovořil o tom, že chce rozhodnutí oznámit na podzim. Zároveň si ale nedávno koupil obytný vůz, s kterým chce jezdit po republice za lidmi, což je s možnou prezidentskou kampaní spojováno.

Havlíček obdržel nominaci na prvního místopředsedu v deseti krajích, Schillerová ve dvou. V posledních dnech musela bývalá ministryně financí vysvětlovat miliony vynaložené za fotografie a videa na sociální sítě. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zadal audit nákladů na mediální servis své předchůdkyně, zatímco Schillerová tvrdí, že snímky sloužily k propagaci ministerstva. Za záležitost Schillerovou kritizoval i Babiš.

Na řadové místopředsedy obdrželo nominaci osm členů, mimo jiné dosavadní místopředseda a bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec. Nejvíc nominací získala Schillerová, dále bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček, který bude funkci obhajovat, a moravskoslezský hejtman a předseda školského výboru Sněmovny Ivo Vondrák.

Dalšími nominanty na místopředsedu jsou Havlíček, místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová, ostravský primátor Tomáš Macura a bývalý první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Ten v říjnu 2020 na pozici rezignoval po nočním setkání s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou v restauraci, která měla být podle protikoronavirových opatření zavřená.

  Bulovka přestala přijímat pacienty ve vážném stavu, zřejmě kvůli sporu s lékaři

Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, která je místopředsedkyní hnutí nepřetržitě od roku 2015, nominace na krajském sněmu také obdržela, ale nepřijala je.

Na pozici člena předsednictva má nominaci 15 zástupců ANO. Jsou jimi Brabec, Mračková Vildumetzová, Schillerová, Vondráček, Vondrák a dále zlínský hejtman Radim Holiš a poslanci Jaroslav Bžoch, Jana Pastuchová, Roman Kubíček, Ladislav Okleštěk, David Kasal, Jan Volný, Josef Bělica, Josef Kott a Zuzana Ožanová.

Sněm začne v sobotu v 09:00, v 09:45 přednese projev Babiš. Volba předsedy a místopředsedů začne po obědové pauze ve 13:30, od 16:00 po přestávce bude následovat volba dalších členů předsednictva. Na rozdíl od sjezdů jiných politických subjektů, na sněmech ANO nebývá zvykem vystoupení hostů. Ani v programu sobotní akce se s nimi nepočítá.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com