Ceny ropy stoupají vlivem zprávy IEA, za celý týden ale směřují k poklesu

byznys.ihned.cz

Ceny ropy dnes stoupají. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) uvedla, že situace na trzích s ropou je napjatá. Za celý týden však ceny suroviny směřují ke ztrátě, k níž přispěly obavy z inflace a americko-íránské dohody, která by mohla zvýšit globální dodávky ropy.

Kolem 17:45 SEČ cena severomořské ropy Brent posilovala o 2,1 procenta na 93,34 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI ve stejnou dobu rostla o 2,2 procenta na 91,88 dolaru za barel. Za celý týden ceny ropy směřují k poklesu. Předtím sedm týdnů za sebou rostly.

IEA upozornila, že Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty (SAE) by mohly přispět k uklidnění nestabilních trhů s ropou, kdyby čerpaly více suroviny. Obě země patří mezi producenty s největší volnou těžební kapacitou. Kdyby zvýšily těžbu, mohly by pomoci zmírnit pokles světových zásob ropy. Ten je hlavním faktorem, který tlačí ceny ropy ke 100 dolarů za barel.

Světová poptávka po ropě se v letošním roce zvýší asi o 3,2 milionu barelů denně na rekordních 100,6 milionu barelů denně. K růstu poptávky přispěje pokračující zmírňování koronavirových omezení, uvedla ve své dnešní zprávě IEA. Odhadovaný růst poptávky je o 100.000 barelů denně nižší, než IEA čekala minulý měsíc.

Dalšímu růstu cen zamezil výhled na agresivní zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed) kvůli inflaci a probíhající jednání mezi Spojenými státy a Íránem o jeho jaderném programu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent duben 93,34 91,41
New York – NYMEX WTI březen 91,88 89,88

 

Zdroj: ČTK

  Euro místo koruny? Češi mění názor, příznivců evropské měny přibylo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com