Hygienici vyrazili na kontroly zákazníků v restauracích. Padaly pokuty

seznamzpravy.cz

Ačkoli má jen málokdo osobní zkušenost s kontrolou bezinfekčnosti v restauraci či hospodě, na hygieniky skutečně narazit můžete. Čerstvou zkušenost mají třeba zákazníci v Plzni, kde padaly i pokuty.

Dvojice hygieniků se na konci minulého týdne zaměřily na zákazníky zahrádek restaurací a kaváren v centru Plzně. Žádali od nich předložení dokladu o bezinfekčnosti, který je stále podmínkou návštěvy jakéhokoli stravovacího zařízení. Lidé mohli ukázat potvrzení o očkování, negativním testu nebo prodělané nemoci covid-19.

Přestože akce trvala tři dny, zkontrolovali hygienici pouze 117 lidí v 18 provozovnách. A výsledek?

„Nedodržení podmínek platného mimořádného opatření bylo shledáno u osmi osob, kterým byla udělena peněžitá sankce,“ uvedla pro Seznam Zprávy Aneta Holubová, sekretářka ředitele plzeňské hygieny Michala Bartoše.

Sankce hygienici rozdávali ve výši 500 korun. „V šesti případech ji zaplatili na místě a ve dvou případech šlo o pokutu na místě nezaplacenou, která je splatná do 15 dnů ode dne, kdy byla udělena,“ sdělila Holubová.

Dodala, že se nejednalo o poslední takovou akci. „Kontroly probíhají na základě rozhodnutí krajské hygienické stanice a budeme v nich pokračovat.“

Podle aktuálně platných opatření je v restauraci nutno dodržovat několik podmínek, jako třeba rozestupy mezi stoly nebo maximální počet návštěvníků u jednoho stolu. „Zákazník může vstoupit na zahrádku i do vnitřních prostor stravovacího zařízení, pokud nemá příznaky onemocnění covid-19 a může se při případné kontrole hygieniky nebo policisty prokázat, že splňuje alespoň jednu z podmínek, které jsou popsané v systému ONT (očkování, nemoc, test),“ uvádí se na vládním portálu.

Sami provozovatelé restaurací v zásadě bezinfekčnost nekontrolují a ponechávají to hygieně nebo policii. Nicméně třeba v plzeňském karaoke klubu Nekonečný šum potvrzení chtějí. Kdo ho nemá, je možné si u vstupu udělat antigenní samotest za 50 korun.

Poměr zkontrolovaných zákazníků a udělených pokut při aktuální kontrole v Plzni byl podobný s celorepublikovými daty, která Seznam Zprávy získaly počátkem července. Tehdy podle Ministerstva zdravotnictví hygiena zkontrolovala celkem 6275 osob v provozovnách stravovacích služeb a 351 z nich potřebný doklad nemělo. Tedy zhruba každý osmnáctý. V Plzni to byl každý zhruba patnáctý.

  Českou ekonomiku letos dle Hospodářské komory čeká stagnace, v příštím roce růst

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com