V ČR přibylo ve středu 524 nakažených, v mezitýdenním srovnání zhruba o 150 víc

irozhlas.cz

Laboratoře v Česku odhalily ve středu 524 nových případů koronaviru, v mezitýdenním srovnání je to o 147 více. Oproti úterý počet nově nakažených o 32 klesl. Nemocniční péči vyžadovalo ve středu 154 pacientů s onemocněním covid-19, ve vážném stavu je jich 29. Před týdnem vyžadovala nemocniční péči zhruba stovka pacientů, v těžkém stavu jich bylo 15. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. I loni v září šíření covidu zrychlilo, pacientů v nemocnicích ale bylo několikanásobně víc.

Průměrná týdenní incidence covidu v Česku k dnešku vzrostla z 25 na 26 potvrzených případů na 100.000 obyvatel. Naopak reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, dál nepatrně klesalo na hodnotu 1,10. Snižuje se pět dní v řadě, před týdnem dosahovalo hodnoty 1,4. Stále se ale drží nad kritickou hodnotou jedna, která znamená zrychlování šíření nemoci. Nad jedničkou je reprodukční číslo nepřetržitě od 26. srpna.

Nejvíce se nyní nákaza šíří v Praze, kde připadá 43 nových případů na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní. V Karlovarském kraji, kde byla v minulých dnech incidence nejvyšší, je to v přepočtu 40 nově nakažených. Následuje Moravskoslezský kraj s incidencí 35. Naopak nejnižší incidenční číslo má Liberecký kraj, a to devět.

Na úrovni okresů se infekce nejvíc šíří na Karlovarsku a Opavsku. V okrese Karlovy Vary připadá 61 nových případů na 100.000 obyvatel za týden, na Opavsku je to 59. V přepočtu přes 50 nakažených má ještě Vsetínsko a Písecko.

Od začátku epidemie loni v březnu se novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo přes 1,68 milionu lidí. Zhruba 98 procent z nich se vyléčilo, 30.422 zemřelo. Za posledních sedm dní přibylo do statistik pět úmrtí, od začátku září 11.

  CVVM: Rozdělení Československa bylo podle poloviny veřejnosti správné

Zdravotníci ve středu podle předběžných údajů aplikovali přes 11.000 dávek očkování proti covidu, o necelé 3000 méně než před týdnem. Od začátku očkování proti covidu bylo v Česku podáno přes 11,67 milionu dávek. Plně naočkovaných je necelých 5,9 milionu lidí.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com