Parlamentní summit Krymské platformy se uskuteční 23. a 24. října v Praze

Parlamentní summit Krymské platformy, která usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny a ukončení ruské okupace krymského poloostrova, se uskuteční 23. a 24. října v Praze. Na tiskové konferenci to večer novinářům řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Ta večer také od předsedy ukrajinského parlamentu Ruslana Stefančuka převzala Řád knížete Jaroslava Moudrého za mimořádné osobní zásluhy o posílení ukrajinsko-české spolupráce a podporu Ukrajiny. Udělil jí ho prezident Volodymyr Zelenskyj.

Na summit budou kromě evropských a světových politiků podle Pekarové pozváni také ukrajinští aktivisté z okupovaných území země. „Chceme Rusku ukázat, že stojíme s Ukrajinou,“ uvedla. Summit se loni poprvé uskutečnil v chorvatském Zábřehu, přijela na něj také předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Pekarová Adamová na summitu vyzvala k vytvoření mezinárodního tribunálu pro zločin agrese vůči Ukrajině. Pachatelé musejí být potrestáni a ruský prezident Vladimír Putin a jeho spolupracovníci stíháni, uvedla tehdy.

V Praze dnes začala dvoudenní parlamentní konference zemí Evropské unie. Lídři evropských Parlamentů se dnes zabývaly ruskou agresí vůči Ukrajině a reakcí EU v širším geopolitickém kontextu. V úterý pak bude ústředním tématem role EU v globální spolupráci demokracií a problém závislosti členských států na totalitních režimech. Na konferenci bylo podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) pozváno 52 zahraničních delegací.

ČTK

  Více než 200 tisíc příchozích pracuje v Česku, 98 tisíc z nich jsou uprchlíci z Ukrajiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com