ČR a Lotyšsko mají stejný postoj k podpoře Ukrajiny, míní ministři zahraničí

Česko a Lotyšsko zastávají stejné postoje k podpoře Ukrajiny, a to politické i praktické. Shodli se na tom ministři zahraničí obou zemí Jan Lipavský a Edgars Rinkévičs při dnešním jednání v Rize. Rusko podle nich musí nést odpovědnost za válečné zločiny. Lipavský věří, že Česko brzy schválí první národní sankce, jeho resort na tom podle něj intenzivně pracuje.

Podle Rinkévičse země sdílejí pozice k agendě Severoatlantické aliance (NATO) i ke globálnímu a regionálnímu vývoji. Ministři se shodli také na podpoře integrace Ukrajiny, Moldavska a Gruzie i zemí západního Balkánu do Evropské unie i na důležitosti působení spojeneckých vojáků na východním křídle NATO.

Oba šéfové diplomacií si pochvalovali vzájemné vztahy, ať už politické, nebo obchodní. Podle Lipavského mají země společné zájmy a priority v zahraniční a bezpečnostní politice. Aktivně podporují Ukrajinu a zastávají nekompromisní postoje vůči Rusku. „Bohužel Rusko nezměnilo svoji mentalitu, stále se chová jako impérium,“ řekl. Apeloval také na energetickou nezávislost na ruských zdrojích.

Na dotaz ohledně podpory české společnosti v pomoci Ukrajině Lipavský uvedl, že vláda musí opatrně vysvětlovat, proč poskytuje vojenskou, humanitární, politickou i finanční pomoc v době, kdy české občany trápí inflace či vysoké ceny energií. Uvedl ale, že ukrajinská bezpečnost je i českou bezpečností, proto je potřeba napadenou zemi dále podporovat. „Máme určitě podporu většiny společnosti,“ dodal.

S lotyšským protějškem hovořil také o zkušenostech ze zavádění vlastních sankcí vůči Rusku. Česko má po loňském přijetí takzvaného Magnitského zákona legislativní podklad pro zavádění takových opatření, zatím ale vláda první balík národních sankcí neschválila. „Věřím, že to bude brzy, ale nechci být úplně konkrétní. Mé ministerstvo na tom intenzivně pracuje,“ konstatoval Lipavský.

  Stefančuk: Vyznamenání pro Vystrčila symbolizuje vděčnost Ukrajiny za podporu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com