Maďarská prezidentka vetovala návrh předpisu o donášení na gaye

Maďarská prezidentka Katalin Nováková zablokovala návrh právní normy, jejíž autoři chtěli uzákonit udávání stejnopohlavních párů vychovávajících společně děti. Informovala o tom dnes agentura DPA. Krok Novákové přitom agentura označila za nezvyklý vzhledem k tomu, že se podle ní v Maďarsku stalo od roku 2010 poprvé, aby se hlava státu vymezila proti zákonu zásadnímu pro konzervativní vládu premiéra Viktora Orbána.

Kontroverzní návrh zákona tento měsíc odhlasoval maďarský parlament, v němž má Orbánova strana Fidesz většinu. Návrh obsahuje část, která by v případě schválení stanovila, že lidé mohou anonymně nahlásit stejnopohlavní páry vychovávající děti, a upravila ochranu oznamovatelů. Návrh hovoří také o možnosti udání lidí, kteří zpochybňují genderové role a rodinné ideály zakotvené v ústavě nebo právo dítěte na jeho „identitu určenou jeho pohlavím stanoveným při narození“.

Prezidentčino veto znamená, že parlament musí zákon znovu projednat. Může ho však také přijmout znovu v nezměněné verzi, na niž by už prezidentka neměla žádné páky, upozorňuje DPA. Nováková veto v dopisu maďarskému parlamentu odůvodnila tím, že návrh není v souladu s právními normami Evropské unie o ochraně oznamovatelů protiprávního jednání (takzvaných whistleblowerů). Než se stala loni v březnu prezidentkou, byla Nováková členkou a určitou dobu i místopředsedkyní Fideszu. Z Orbánovy strany pocházel i její předchůdce János Áder.

Maďarský parlament za dobu působení Viktora Orbána už schválil jiné zákony, které podle kritiků omezují práva menšiny LGBT+ (leseb, gayů, bisexuálu, transgenderových osob a lidí majících další identity). V roce 2020 nechal Orbán do dodatku k ústavě zapsat, že „otec je muž, matka žena“. V roce 2021 pak Maďarsko například zakázalo šířit mezi mladými lidmi do 18 let materiály zobrazující homosexualitu nebo změnu pohlaví.

ČTK

  „Stačilo!“ Do ulic Berlína vyrazily tisíce odpůrců vládních opatření proti koronaviru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com