Írán tvrdí, že má technologii k výrobě nadzvukové řízené střely

Írán oznámil, že disponuje technologií potřebnou k výrobě nadzvukové řízené střely. S odvoláním na íránská státní média o tom napsala agentura Reuters. Nejnovější oznámení Teheránu podle ní zřejmě zvýší obavy Západu z íránského zbrojního arzenálu.

„Nadzvuková řízená střela otevře novou kapitolu v íránském obranném programu, “ uvedla polooficiální agentura Tasním. Doplnila, že Írán nyní novou střelu testuje.

Spojené státy tento týden informovaly, že posílily o více než 3000 členů svou námořní flotilu na Blízkém východě, která má základnu v Bahrajnu. Podle Washingtonu jde o reakci na množící se zadržování civilních lodí Íránem v oblasti, která je důležitou obchodní trasou, zejména pro ropné tankery.

Írán navzdory kritice ze strany Spojených států a Evropy uvádí, že bude svůj obranný raketový program dále rozvíjet. Západní vojenští analytici však tvrdí, že Teherán ve vyjádřeních o schopnostech svého arzenálu někdy přehání.

Obavy z íránských balistických raket nicméně přispěly k tomu, že americký prezident Donald Trump v roce 2018 odstoupil od jaderné dohody mezi Íránem a světovými mocnostmi z roku 2015. Rozhodnutí Trump zdůvodnil mimo jiné tím, že smlouva neřeší íránský balistický program. Nepřímá jednání mezi Teheránem a administrativou současného amerického prezidenta Joea Bidena o záchraně jaderné dohody však od loňského září nepokročila.

ČTK

  Rusové zkusili před vyhoštěním naverbovat českého diplomata, ale neuspěli. Zkoušeli i zastrašování

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com