Rusko zakázalo působení dalšího českého spolku

zpravy.aktualne.cz

Ruská generální prokuratura označila za „nežádoucí“ činnost další české nevládní organizace v Rusku, Společnosti svobody informace. Oznámila to dnes agentura TASS.

„Na základě výsledků posouzení získaných materiálů generální prokuratura 29. června přijala rozhodnutí o označení za nežádoucí na území Ruské federace činnosti mezinárodní nevládní organizace Společnost svobody informace z.s. z České republiky,“ citoval TASS z vyjádření tiskové služby prokuratury. Podle ní činnost tohoto spolku ohrožuje základy ústavního zřízení a bezpečnost Ruska.

Prokuratura tyto skutečnosti sdělila ministerstvu spravedlnosti a požádala, aby organizaci zapsalo na seznam nežádoucích zahraničních a mezinárodních nevládních organizací, dodal TASS.

Seznam podle TASS v současnosti čítá 34 nežádoucích organizací. Společnost svobody informace se stane po zapsání americké soukromé vysoké školy Bard College, spolupracující s petrohradskými partnery více než dvě desetiletí, 36. nežádoucím spolkem.

Loni v prosinci ruská generální prokuratura označila Prague Civil Society Centre (Centrum pro občanskou společnost) sídlící v Praze za „nežádoucí organizaci“ představující „ohrožení základů ústavního zřízení a bezpečnosti“ Ruska. Centrum se stalo třicátou „nežádoucí organizací“ v Rusku. Na jeho vzniku se podílela česká humanitární organizace Člověk v tísni, kterou Rusko zařadilo na seznam nežádoucích o rok dříve.

Nevládní organizace Člověk v tísni v únoru 2015 oznámila, že v Praze vzniká Centrum pro občanskou společnost v postsovětských zemích (Prague Civil Society Centre), které bude podporovat občanské iniciativy v zemích Východního partnerství (Bělorusko, Ukrajina, Moldavsko, Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán), v Rusku a v zemích Střední Asie.

Rusko zařadilo humanitární organizaci Člověk v tísni na seznam nežádoucích organizací předloni 7. listopadu. V praxi to pro ni znamená zákaz činnosti na ruském území. Tehdejší šéf české diplomacie Tomáš Petříček bezprostředně po zveřejnění této informace označil důvody ruského kroku za absurdní; české ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance a vyjádřilo nad ruským krokem znepokojení.

  Putinův propagandista Dmitrij Medveděv se zřejmě učí ovládat Photoshop

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com