Ukrajina tvrdí, že Rusko na bojišti využívá Muskův satelitní internet Starlink

Ukrajinská vojenská rozvědka GUR tvrdí, že má důkaz o tom, že ruské ozbrojené síly na bojišti používají terminály satelitní internetové služby Starlink amerického podnikatele Elona Muska. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Ukrajinská vojenská zpravodajská služba na platformě Telegram zveřejnila zvukovou ukázku, která je podle ní zachycenou konverzací mezi dvěma ruskými vojáky o instalaci terminálů. Ukázku pak označila za důkaz o využívání Starlinku ruskou armádou.

„Byly zaznamenány případy, kdy ruští okupanti využívali příslušná zařízení. Začíná to nabývat systematické povahy,“ sdělila GUR prostřednictvím svého mluvčího Andrije Jusova. Služba rovněž uvedla, že terminály Starlinku používají jednotky jako ruská 83. vzdušná úderná brigáda, která bojuje poblíž měst Kliščijivka a Andrijivka v částečně okupované východoukrajinské Doněcké oblasti.

Podle Reuters jde o první oficiální vyjádření Ukrajiny k tomu, že Rusko využívá službu Starlink. Rozvědka GUR neuvedla, jak se ruské síly podle ní k terminálům dostaly – zda například byly přivezeny ze zahraničí, nebo ukořistěny ukrajinským vojákům.

Systém satelitního internetu Starlink provozuje divize společnosti SpaceX amerického miliardáře jihoafrického původu a v současné době nejbohatšího člověka na světě Elona Muska. Cílem Starlinku je vytvořit síť, která by pomocí několika tisíc malých satelitů na oběžné dráze kolem Země umožnila vysokorychlostní připojení k internetu z jakéhokoli místa na světě. Divize má přibližně 5000 satelitů na nízké oběžné dráze Země.

Musk v minulosti čelil podezření, že v reakci na chystaný útok ukrajinských sil na ruskou námořní flotilu na Krymu v oblasti svou internetovou službu Starlink předloni vypnul. Musk na to reagoval prohlášením, že Starlink nad Krymem vypnout nemohl, protože tam nikdy aktivovaný nebyl. Služba Starlink ale patrně hraje v konfliktu na Ukrajině důležitou roli a už dříve se stala užitečným nástrojem ukrajinské armády.

  Ministři pro záležitosti EU proberou v pátek Ukrajinu či odolnost institucí

Společnost Starlink ve čtvrtek uvedla, že její terminály v Rusku nejsou aktivní a že SpaceX nikdy Rusku tuto službu neprodal, ani nedodal příslušná zařízení. O jejich možném využívání v okupovaných oblastech Ukrajiny prý nic neví.

„Pokud SpaceX obdrží informaci, že sankciovaná či neoprávněná strana používá terminál Starlinku, tvrzení vyšetříme a podnikneme kroky k deaktivaci terminálu, pokud bude potvrzeno,“ uvedla firma.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com