Kyjev na cestě do EU nechce výjimky, řekl Zelenskyj unijním lídrům

Ukrajina chápe, že cesta zemí do Evropské unie je založená na zásluhách a institucionálních změnách a nepožaduje pro sebe výjimky. Uvedl to dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, když se na dálku připojil k jednání unijních lídrů v Bruselu. V projevu popsal, jak podle něj Kyjev v přípravách pokročil.

„Podepsal jsem zákon související s evropskou integrací, zákon o politicky exponovaných osobách,“ řekl Zelenskyj na úvod zhruba desetiminutového vystoupení na summitu. Opatření podle něj posiluje monitorování financí politických činitelů a je jedním z kroků požadovaných Evropskou komisí pro zahájení přístupových rozhovorů.

Pokrok Kyjeva v reformách nepatří mezi hlavní témata dvoudenního jednání unijních lídrů a žádné rozhodnutí se v tomto směru nečekalo. Klíčová bude zřejmě prosincová Evropská rada, před níž komise vydá své hodnocení dosavadního úsilí Ukrajiny, například v boji proti korupci nebo posilování nezávislosti justice. Doporučí přitom, zda přístupové rozhovory zahájit, či nikoli.

Podle Zelenského Kyjev už „prakticky implementoval“ všech sedm doporučení, které unijní exekutiva v tomto směru vydala. „Je zjevné, že cesta každé země do EU je projektem založeným na zásluhách a na institucionálním rozvoji. Ukrajina tuto práci dělá… Nežádáme výjimky z obecných pravidel,“ pokračoval.

Sbližování Ukrajiny s EU nabralo na obrátkách po loňské ruské invazi, v červnu 2022 napadená země získala status kandidáta na členství. Česká republika je jednou ze zemí volajících po zahájení přístupových rozhovorů do konce roku, i pak může proces přijímání Ukrajiny trvat dalších několik let.

  Ruské televize: Spolupracovnice Navalného Sobolová odcestovala navzdory soudnímu zákazu ze země

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com