Bek: Kvůli škrtům se sejdu spolu s premiérem se zástupci škol

Zástupci škol se podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) kvůli rozpočtových škrtům v regionálním školství sejdou v příštích dnech s premiérem Petrem Fialou (ODS). Případná řešení jsou podle ministra mimo jeho kompetence, musela by o nich rozhodovat vláda. Řekl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM). V pondělí se Bek sejde se zástupci ředitelů škol a odbory, podle nichž je rozpočet pro regionální školství nižší na rok 2024, než bylo ministrem slibováno.

Bek kritiku odborů odmítá, část aktérů si podle něj totiž některá pravidla, která jsou součástí rozpisu rozpočtu, vykládá chybně. Rozpočet pro státní mateřské, základní a střední školy je podle ministerstva školství (MŠMT) o 4,97 miliardy vyšší než loni, činí 187,87 miliardy korun.

Na pondělní schůzce s odbory a zástupci asociace sdružují ředitele škol chce Bek představit možnosti řešení. „Jsme dohodnuti s premiérem, že následující dny se uskuteční schůzka zástupců škol, ministerstva školství a pana premiéra, případně dalších místopředsedů vlády za tu koalici. Protože ta případná řešení, která by usnadnila situaci škol jsou mimo kompetence ministerstva školství a musí o nich rozhodnout vláda,“ uvedl.

Bek tvrdí, že závazek daný stávkujícím přesně splnil. „Ještě před dvěma týdny hrozilo, že stát normativně přestane financovat 17.000 pozic nepedagogů. Já jsem kolem té stávky veřejně sliboval, že udělám všechno pro to, aby to bylo maximálně 8000, což odpovídá počtu neobsazených míst,“ řekl ministr. Nakonec se podle něj v rozpisu objevilo 7500 těchto míst.

Stát podle něj školám přiděluje balík peněz, neřeší jejich určení pro konkrétní pracovní místa. O nich v rámci pravidel rozhodují ředitelé. „Teď je to tak, že po tom rozpisu je na 7500 nefinancových místech 2500 reálných zaměstnanců, z toho 500 je možné financovat z krajské rezervy,“ řekl ministr. S premiérem a zástupci škol chce proto řešit těch zbývajících 2000 pozic nepedagogických pracovníků, jako jsou například školníci, kuchaři nebo IT pracovníci.

  V Česku v pondělí přibylo 672 případů covidu, nejvíc od 24. května

MŠMT podle Beka nemá nad školami personální pravomoc, proto nikdy neslibovalo zrušení neobsazených pozic. „To je jasné nedorozumění,“ uvedl. Za problém považuje stanovení maximálního počtu úvazků, které musí školy financovat. „Tato regulace by podle mě měla být opuštěna,“ dodal.

Bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga v pořadu řekl, že spory ohledně rozpočtu na regionální školství dokazují, že školství není pro vládu priorita. „Vláda, která má ve svém programovém prohlášení, že bude dávat na školství průměr zemí OECD, tak ministr školství dostane výchozí rozpočet o 30 miliard nižší,“ řekl. Podle Beka je ale potřeba posuzovat spíš výdaje na žáka nebo podíl HDP na školství než celkovou částku.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com