Školky mají od pondělí vyučovat distančně, nedostaly však instrukce

Kvůli zpřísnění vládních opatření se od pondělí poprvé během epidemie uzavřou mateřské školy. Minimálně výuka v posledním předškolním ročníku musí pokračovat distančně. Ředitelé škol však od ministerstva ani den před jejím zahájením nemají žádné instrukce. „Každá škola to tak bude dělat podle sebe,“ řekl iDNES.cz prezident Pedagogické komory Radek Sárközi.

„Máme jen informaci, že mateřské školy musí distanční výuku poskytovat. Žádný manuál, který ministerstvo při podzimním uzavření poskytlo základním a středním školám, jsme však dosud neobdrželi,“ upozornil ještě v neděli dopoledne Sárközi.

Výuka v mateřských školách však podle něj nebude probíhat stejně jako na základních školách. „Nebude to jako na základce, kde jsou děti připojeni s učitelem online. Spíš to bude tak, že učitelé pošlou e-mailem rodičům pracovní listy, které si budou moci vytisknout, nebo námět na nějakou činnost, kterou by děti mohly dělat. Případně to dají i na webové stránky školy,“ vysvětlil prezident Pedagogické komory.

Jedním z problémů, který musejí ředitelé mateřských škol narychlo řešit, je nedostatečné vybavení učitelů. „Ukázalo se, že učitelé nemají ani služební notebook, což je celkem běžná pracovní pomůcka. Navíc by ho využili i v běžném provozu, mohli by na něm připravovat didaktické materiály nebo nějaké kartičky, které by pak dětem vytiskli.“

Mateřské školy totiž podle Sárköziho na podzim, na rozdíl od základních škol nedostaly peníze na počítače pro učitele. Ministerstvo školství v říjnu  poslalo školám peníze podle počtu učitelů, konkrétně 20 tisíc korun na jednoho, celkově 1,28 miliardy korun.

„Ředitelé mateřských škol by tedy svým učitelům neměli říkat, že mají studijní volno nebo je nutit vybírat dovolenou. Je potřeba zajistit distanční výuku, třeba i formou home office, pří kterém učitelé nebudou vůbec docházet do škol,“ doplnil Sárközi.

  Z exministra je velvyslanec, Adam Vojtěch se ujal úřadu ve Finsku

Redakce iDNES.cz oslovila s dotazy na distanční výuku na mateřských školách i ministerstvo školství. Resort na ně reagoval až po zveřejnění článku. „Předně je potřeba připomenout, že metodiku pro distanční výuku všechny školy, včetně mateřských, obdržely již v září. V této metodice je také speciální část pro mateřské školy,“ uvedla mluvčí resortu Aneta Lednová.

Připomněla také, že distanční výuka již v minulosti probíhala na školách, které uzavřela hygiena či jejich zřizovatel. „Pro mnohé mateřské školy se nejedná o novou situaci a se vzděláváním distančním způsobem již mají zkušenosti. Další metodické doporučení bude mateřským školám rozesláno v následujícím týdnu,“ doplnila mluvčí.

Pro děti v režimu předškolního vzdělávání je distanční výuka, stejně jako dříve prezenční účast, povinná. Pokud se dítě nemůže výuky účastnit, musí mít neúčast řádně omluvenou stejným způsobem jako při běžné docházce.

Problémy hlásí i školní jídelny

O uzavření mateřských škol rozhodla vláda v pátek večer kvůli zhoršující se epidemické situaci v zemi. S uzavřením souhlasily i školské odbory. V provozu zůstanou jen základní a mateřské školy pro děti zdravotníků a zaměstnanců Integrovaného záchranného systému do 10 let.

„Situace se začala zhoršovat a je tak vážná, že prioritou je nezahlcení zdravotního systému,“ řekl v sobotu šéf odborů František Dobšík. Je však přesvědčený, že ředitelé dokážou rodiče dětí o uzavření škol a dalším postupu včas informovat.

Nevoli ohledně krátkého času na přípravu změn podle vlastních slov zaznamenal spíše od školních jídelen – upozorňovaly například na to, že musejí předobjednávat maso. „Komplikace to je, ale žijeme ve výjimečné době a musíme to vážit na miskách vah se zdravím, které je přednější,“ uzavřel.

Zdroj: https://www.idnes.cz

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com