Jurečka: Rozhodnutí o způsobu kandidatury do EP by mělo být do konce září

Rozhodnutí, zda bude KDU-ČSL kandidovat v příštím roce do Evropského parlamentu (EP) samostatně, nebo v koalici Spolu, by mělo padnout nejpozději do konce září. Po nominační konferenci strany to novinářům řekl její předseda a vicepremiér Marian Jurečka. Vládní lidovci jsou členy koalice Spolu, kterou tvoří s ODS a TOP 09. Premiér a předseda ODS Petr Fiala řekl minulou sobotu na ideové konferenci své strany, že rozhodnutí o případné společné kandidatuře do EP ještě nepadlo. Jurečka v tiskové zprávě uvedl, že dnes se o koaliční nebo samostatné kandidatuře nejednalo.

Jedničkou na kandidátce KDU-ČSL do voleb do Evropského parlamentu bude nynější europoslanec Tomáš Zdechovský. Na druhém místě je náměstek jihočeského hejtmana František Talíř. Trojkou je nynější europoslankyně Michaela Šojdrová. Mezi kandidáty bude rovněž nynější nezařazený senátor a prezidentský kandidát Pavel Fischer, a to na pátém místě. Lidovci mají nyní dva europoslance, Šojdrovou a Zdechovského. V posledních volbách v roce 2019 získala strana 7,24 procenta hlasů.

„Předpokládám, že to rozhodnutí (o způsobu kandidatury) by mělo padnout do konce září. Takto se budu snažit i ta jednání vést. My velmi dobře zvažujeme, jestli forma koaliční spolupráce Spolu pro evropské volby má opravdu potenciál především nabídnout dobrou politiku, dobře vyvážený program pro voliče, takže uvidíme,“ uvedl Jurečka. „Samozřejmě, když bychom šli sami, tak si věříme na to, že také dokážeme udělat dobrý volební výsledek,“ dodal. Podotkl, že lidovci měli v evropských volbách vždy disciplinované voliče.

Koalici Spolu vytvořila trojice tehdy opozičních stran, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, před sněmovními volbami v roce 2021. Občanští demokraté s lidovci a TOP 09 pak se ziskem 27,79 procenta hlasů ve volbách těsně předstihli hnutí ANO a vytvořili nynější kabinet s další koalicí Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN).

  Opilého mluvčího Hradu Ovčáčka vezla sanitka s policií do nemocnice

Jurečka řekl, že pořadí kandidátů, jak je vybrala dnešní konference, bude platit jak při samostatné kandidatuře, tak při společné kandidatuře Spolu. Dnešní pořadí by podle jeho slov nemělo znamenat, že je někdo „více vítězem“ a někdo jiný „méně vítězem“. Dnešní jednání konference označil jako velmi těsný souboj kvality. Za svůj cíl označil to, aby lidovci měli po příštích volbách víc mandátů než současné dva. Kandidátku považuje za dobře vyvážený tým a ocenil, že se ji podařilo omladit.

Na čtvrtém místě bude starosta obce Slatinice na Olomoucku Ondřej Mikmek. Na kandidátce je také náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník nebo poslanec Hayato Okamura.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com