Slovenská sněmovna rozhodla, že změny v trestním právu projedná zrychleně

Slovenská sněmovna dnes hlasy vládních poslanců vyhověla žádosti kabinetu premiéra Roberta Fica, aby kontroverzní změny v trestním právu projednala zrychleně. Následně vládní většina hlasováním rozhodla, že rozprava o samotném materiálu v prvním čtení, jež pak začalo po poledni, bude omezena na 20 hodin. Kvůli předchozí obstrukci opozice, která dlouhými vystoupeními prodlužovala jednání sněmovny, vládě nevyšel původní plán zrušit Úřad speciální prokuratury (ÚSP) už k polovině ledna, což je součástí balíku navrhovaných změn. Fico oznámil, že vládní koalice je připravena předlohu při jednání sněmovny upravit, na její podstatě a na zrušení ÚSP ale trvá.

Jednání o materiálu ve zrychleném režimu, tedy bez nutnosti dodržet obvyklé lhůty, už kritizovala Evropská komise i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Omezení parlamentní diskuse prezidentka označila za neomluvitelné upřednostnění vlastního zájmu před ústavními principy a veřejným zájmem. Proti samotným změnám ve slovenském trestním právu, které počítají kromě jiného se snížením trestů za korupci či ekonomickou kriminalitu a také se zkrácením promlčecí lhůty trestných činů, se už v prosinci postavil Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). Kritickou rezoluci vůči Slovensku minulý týden schválil Evropský parlament.

Slovenská vláda zdůvodňuje snahu zrušit ÚSP jeho podjatostí. Tvrdí rovněž, že trestní sazby chce snížit na evropskou úroveň; odborníci i Čaputová tyto důvody zpochybnili. Podle opozice, jež od prosince svolává protivládní demonstrace, cílem změn je dosáhnout beztrestnosti pro stíhané lidi, kteří jsou spjati s nynějšími vládními stranami. V případě schválení vládního návrhu by již podle dostupných informací nebylo možné kvůli promlčení pokračovat ve stíhání v řadě případů a v dalších pravomocně neukončených kauzách by zase viníci mohli vyváznout od soudu s podmínkou i v případě, že stávající právní úprava předpokládá uložení dlouholetého trestu vězení.

  Norsko: Na Ukrajině padlo nebo bylo zraněno 180.000 ruských vojáků

ÚSP, který je elitním útvarem slovenské prokuratury a který funguje zhruba 20 let, vykonává dozor také nad vyšetřováním různých kauz z doby předchozího vládnutí Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD). V nich byly v předchozích více než třech letech obviněny, obžalovány nebo odsouzeny desítky lidí. Směr-SD již čtyřnásobného premiéra Fica se vrátil k moci po předčasných volbách z konce loňského září.

„Zdá se, že ztratili všechny zábrany. Chtějí protlačit promafiánský balíček bez ohledu na cokoliv. Umlčeli opozici,“ řekl novinářům předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka k rozhodnutí vládní koalice, že parlament bude jednat o balíčku změn v trestním právu zrychleně a zkrátí rozpravu v prvním čtení. Podle něj vládní koalice svými způsoby připomíná praktiky někdejšího slovenského premiéra Vladimíra Mečiara, za jehož vlády v 90. letech čelilo Slovensko kritice západních zemí kvůli deficitu demokracie.

„Zanedlouho zažijeme největší amnestii v historii. Stačí, že novela trestního zákoníku bude platit jeden den, a už nikdy to nebude možné vrátit,“ doplnil na společné tiskové konferenci tří opozičních stran předseda strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík.

Podle zásad slovenského trestního práva platí, že pokud od spáchání trestního činu do odsouzení obžalovaného dojde ke změnám trestního zákoníku, soud je povinen uložit trest podle toho ustanovení, které je pro pachatele příznivější. Zároveň musí posoudit, zda je skutek nadále trestným činem.

Slovenský premiér uvedl, že vládní koalice je připravena vyjít vstříc některým návrhům slovenské generální prokuratury a Evropské komise na úpravy, ale podstatu materiálu a postoj ke zrušení ÚSP měnit nehodlá. Fico také obhajoval rozhodnutí sněmovny zkrátit rozpravu v prvním čtení. „Nám opozice nemůže určovat tempo. My musíme určovat, co je důležité, kdy o tom budeme jednat a kdy o tom budeme rozhodovat,“ řekl Fico novinářům.

  Putin označil za prioritu integraci ovládnutých území na Ukrajině do Ruska

Ficova vláda schválila návrhy změn v trestním právu bez širší odborné diskuse na začátku prosince a předlohu poslala do sněmovny. Opoziční poslanci pak začali svými vystoupeními a následnými hromadnými reakcemi k projednávaným bodům průběh schůze prodlužovat. Rozprava k žádosti kabinetu projednat změny v trestním právu zrychleně tak začala až před více než dvěma týdny a trvala neobvykle dlouho právě kvůli pokračující obstrukci opozice. Ve středu vládní většina hlasováním rozhodla, že jednání o zmíněné žádosti vlády bude trvat nepřetržitě; vystoupení poslanců skončila dnes časně ráno. O samotných změnách v trestním právu bude sněmovna jednat v prvním a pak v klíčovém druhém čtení.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com