V blízkosti amerického konzulátu v Irbílu dopadlo několik raket

V blízkosti amerického konzulátu v Irbílu na severu Iráku dnes ráno místního času dopadlo několik raket. Podle prvních informací nejsou mezi Američany zranění ani mrtví, informovala agentura AP s odkazem na nejmenovaný zdroj. Další zdroje uvedly, že rakety zřejmě neponičily budovu konzulátu. Američtí představitelé se domnívají, že rakety byly vypuštěné ze sousedního Íránu.

Podle kurdských bezpečnostní sil bylo na Irbíl vypáleno ze zahraničí 12 balistických raket. Agentura AP cituje nejmenovaného amerického představitele, podle kterého rakety přiletěly ze sousedního Íránu.

Televizní stanice Kurdistan24, která sídlí nedaleko amerického konzulátu, zveřejnila fotografie svého poničeného sídla. Stanice uvedla, že bude i nadále vysílat navzdory rozsáhlým škodám na technice.

Podle amerických zdrojů a představitelů kurdské samosprávy nebyl objekt konzulátu přímo zasažen. Podle agentury AP není jisté, zda byl konzulát cílem útoku. Budova konzulátu je nová a zatím v ní nikdo nepracuje.

Útok odsoudil irácký premiér Mustafa Kazímí a další přední iráčtí politikové.

Útok se uskutečnil jen několik dnů poté, co izraelské letectvo zabilo během náletu nedaleko Damašku dva příslušníky íránské Revoluční gardy. Teherán útok odsoudil a pohrozil odplatou.

ČTK

  Index: Čína je nejnebezpečnějším státem pro své občany na světě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com