Ropa kvůli obavám o poptávku v Číně výrazně zlevňuje, Brent je pod 94 USD

byznys.ihned.cz

Ceny ropy se dnes prudce snižují kvůli obavám o poptávku v Číně, za kterými stojí nepříznivé údaje o červencovém vývoji čínské ekonomiky. Cena severomořské ropy Brent kolem 12:30 SELČ ztrácela 4,6 procenta a pohybovala se blízko 93,60 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o 4,5 procenta a dostala se pod 88 dolarů za barel.

Nejnovější údaje čínského statistického úřadu ukázaly, že tempo růstu průmyslové výroby v Číně v červenci zpomalilo na 3,8 procenta z 3,9 procenta v červnu. Analytici v anketě agentury Reuters přitom čekali růst o 4,6 procenta. Překvapivé zpomalení vykázal také růst maloobchodních tržeb. Vládní údaje navíc ukázaly, že produkce čínských rafinerií klesla na nejnižší úroveň od března 2020.

Čína je největším dovozcem ropy na světě. Banka ING snížila odhad letošního růstu čínské ekonomiky na čtyři procenta z dříve předpokládaných 4,4 procenta. Zároveň varovala, že může přikročit k dalšímu zhoršení výhledu.

Investoři nyní sledují také vývoj rozhovorů o obnovení mezinárodní dohody o íránském jaderném programu, která by umožnila zvýšení vývozu ropy z Íránu. Íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján uvedl, že Teherán do dnešní půlnoci odpoví na „finální“ návrh na obnovení dohody, který předložila Evropská unie.

„Budeme potřebovat další rozhovory, pokud Washington neprojeví flexibilitu při řešení zbývajících otázek… Stejně jako Washington máme i my svůj plán B, pokud rozhovory selžou,“ uvedl šéf íránské diplomacie.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent říjen 93,63 98,15
New York – NYMEX WTI září 87,92 92,09

 

  Nejen Leo Express, ale i RegioJet bude od ČD chtít stamilionové odškodnění

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com