Transněfť: Platba za tranzit ruské ropy do Česka dorazila do banky příjemce

byznys.ihned.cz

Platba za tranzit ruské ropy do České republiky dorazila do banky příjemce. Před obnovením tranzitu musí platbu ještě potvrdit Ukrajina. Podle agentury RIA to dnes uvedl ruský provozoval ropovodů Transněfť. Podle informací agentury Reuters se jedna z evropských bank rozhodla platbu za tranzit ruské ropy přes Ukrajinu zpracovat. Odstranila tak příčinu přerušení dodávek ropovodem Družba do střední Evropy.

„Podle našich informací banka přehodnotila původně zablokovanou platbu mezi tranzitními společnostmi za tranzitní poplatek a nakonec ji akceptovala,“ cituje Reuters mluvčího slovenské rafinerie Slovnaft Antona Molnára. Podle agenturního zdroje platbu odblokovala nizozemská banka ING a dodávky do České republiky by se měly obnovit do soboty.

Přeprava ropy jižní větví Družby se 4. srpna přerušila kvůli problémům s úhradou poplatků za tranzit ropy přes Ukrajinu. Rusko sice peníze za tranzit odeslalo, ale ještě v červenci se mu v důsledku protiruských sankcí vrátily zpět. Dodávky na Slovensko a do Maďarska se obnovily už v uplynulých dnech, protože poplatky za Rusko uhradil Slovnaft a jeho maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL.

Předseda představenstva české společnosti Mero Jaroslav Pantůček už ve čtvrtek v České televizi řekl, že dodávky ropy do Česka ropovodem Družba by mohly být obnoveny v pátek nebo v sobotu. Mero je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba.

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík na středeční tiskové konferenci v Bratislavě řekl, že vinu za situaci nenese ani Rusko, ani Ukrajina. Problém podle něj nastal při zpracování platby v jedné bance v západní Evropě, a to kvůli protiruským sankcím zavedeným po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

  Lesy ČR loni díky státní podpoře měly zisk 44 mil. Kč po minulé ztrátě 790 mil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com