Zlatou medaili na veletrhu v Brně dostalo letadlo i miniaturní kuličkový šroub

Šest exponátů z 21 přihlášených exponátů na Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV) v Brně získalo zlatou medaili. Mimo jiné ultralehký letoun, miniaturní kuličkový šroub, kamerový systém pro inteligentní vizuální kontrolu nebo průmyslový bezobslužný vysavač. Ocenění firmy převzaly na slavnostním zahajovacím večeru veletrhu.

V kategorii Inovace prokazatelně vzniklá ve smluvní spolupráci firem s výzkumnými organizacemi ocenila odborná porota ultralehké letadlo TL-5000 Sparker, které vzniklo ve spolupráci Vysokého učení technického (VUT) v Brně s výrobcem TL-Ultralight.

V kategorii Inovace výrobního stroje nejvíce zaujal průmyslový bezobslužný vysavač Freddy Ecovac s dvoustupňovou filtrací s automatickým provozem vystavovatele BIKO. Porota exponát ocenila pro výjimečný uživatelský komfort díky jeho mobilitě i pro schopnost dodat konstrukci přizpůsobenou podle požadavků zákazníka.

Plně automatizovaná kompaktní úpravna vody reverzní osmózou od firmy Goldman water získala zlatou medaili v kategorii Inovace ve zpracovatelské technologii. Reverzní osmóza je podle webuvýrobce proces, při kterém se voda průchodem přes membránu čistí například od solí. Protože jde o opak přírodního jevu, nazývá se reverzní, tedy obrácená.

Oceněn byl i kamerový systém pro inteligentní vizuální kontrolu společnosti Sanezoo. „Využívá vícekanálových hlubokých neuronových sítí trénovaných stejným způsobem jako pracovník výstupní kontroly. Podobně si poskládá různé snímky kontrolovaného předmětu a na základě změn při různém nasvícení dokáže identifikovat i obtížně viditelné vady a určit jejich typ. Produkt spolehlivě vyhodnocuje obráběné, lisované, odlévané nebo kované výrobky, leštěné, broušené nebo lakované povrchy, a to z různých materiálů,“ popsala společnost svůj exponát.

Nejmenším oceněným exponátem se stal miniaturní kuličkový šroub společnosti KSK Precise Motion. Porota na něm ocenila jeho vysokou přidanou hodnotu, protože jej lze použít napříč obory, jako je letecký, dopravní průmysl, zdravotnictví či přesné elektronové mikroskopy. Šroub firma vyrábí od průměru pěti milimetrů, se stoupáním závitu od půl milimetru a s velikostí použitých kuliček od 0,6 milimetru. Šroub byl oceněn v kategorii Inovační komponenty ve strojírenství.

  DPP bude v MHD zjišťovat přítomnost nového koronaviru

Za Inovaci v transportu a logistice získal zlatou medaili exponát Super Piezo Inkjet vystavovatele Ondrášek INK – JET System a výrobce Markem-Imaje ze Švýcarska. Tiskárna kombinuje dvě existující technologie na trhu a díky tomu umožňuje potisk výrobků vysokou rychlostí.

Odborná komise udělila také zvláštní cenu prototypu řídicí jednotky pro kompenzaci teplotních deformací stroje pomocí algoritmů umělé inteligence, na kterém spolupracovala firma Tajmac-ZPS s VUT v Brně a Intemac Solution.

Mezinárodní strojírenský veletrh na brněnském výstavišti začal dnes, potrvá do pátku. Představí se na něm 1312 firem ze 43 zemí, MSV spolu s veletrhy Transport a logistika, Envitech a Woodtec obsadily deset pavilonů.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com