Ukrajinský prezident Zelenskyj osobně navštíví summit G7 v Hirošimě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se osobně zúčastní summitu skupiny vyspělých zemí G7 v Hirošimě. Informace agentur potvrdil šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Půjde o Zelenského první cestu do Asie od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu loni v únoru.

„Bude se tam rozhodovat o velmi důležitých věcech. Proto je klíčové, aby tam byl náš prezident a hájil naše zájmy,“ prohlásil podle Reuters Danilov v ukrajinské televizi.

Japonská vláda původně předpokládala, že se Zelenskyj zúčastní nedělní debaty na summitu prostřednictvím videospojení.

Ukrajinský prezident v uplynulých dnech osobně navštívil Itálii, Německo, Francii a Británii. S jejich lídry, kteří nyní odcestovali do Hirošimy na summit G7, jednal o další pomoci jeho zemi. Japonský premiér Fumio Kišida do Kyjeva za Zelenským neohlášeně přijel 21. března.

Šéfové států a vlád zemí skupiny G7 budou v Hirošimě jednat o ruské agresi proti Ukrajině, o zpřísnění sankcí proti Moskvě nebo o tom, jak postupovat vzhledem k Číně s jejími mocenskými ambicemi. Na začátku summitu položili věnce v Parku míru, památníku věnovaném obětem atomové bomby, kterou americký bombardér na město shodil v srpnu 1945.

ČTK

  Lavrov se v Egyptě snaží získat podporu pro Moskvu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com