USA schválily převod letounů F-16 na Ukrajinu.

USA oficiálně schválily vyslání amerických stíhaček F-16 patřících Dánsku a Nizozemsku na Ukrajinu. Stane se tak, jakmile bude dokončen výcvik ukrajinských pilotů pro tento typ bojové techniky.

Podle agentury Reuters Washington oficiálně ujistil Dánsko a Nizozemsko, že Spojené státy urychlí schválení všech potřebných žádostí třetích stran o předání stíhaček F-16 Ukrajině, aby Ukrajina obdržela stíhačky, až budou piloti vyškoleni.

Dánsko a Nizozemsko jsou vedoucími představiteli letecké koalice, která nedávno zaslala USA žádost o ujištění.

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken zaslal svým protějškům z těchto zemí dopisy, v nichž je ujistil, že žádosti budou schváleny.

„Tímto dopisem vyjadřuji plnou podporu Spojených států jak předání stíhaček F-16 Ukrajině, tak i výcviku ukrajinských pilotů kvalifikovanými instruktory F-16,“ píše se v Blinkenově dopise.

Podle amerického ministra zahraničí schválení žádostí třetích stran umožní Ukrajině „plně využít své nové schopnosti, jakmile první skupina pilotů dokončí výcvik“.

O něco dříve Spojené státy souhlasily s předáním první várky tanků Abrams Kyjevu.

„První várka tanků Abrams dodaných USA na Ukrajinu byla schválena k odeslání 5. a 6. srpna. Tyto tanky by měly na Ukrajinu dorazit začátkem podzimu,“ uvedl 7. srpna šéf zásobování americké armády Douglas Bush.

„Tanky jsou připraveny, nyní se musí dostat do Evropy a poté na Ukrajinu spolu se všemi doprovodnými prvky. Munice, náhradní díly, zařízení pro doplňování paliva, opravárenská zařízení. Nejde tedy jen o tanky, ale o celý soubor věcí, které k nim patří. Na tom se stále pracuje,“ řekl Bush.

Na přelomu května a června zahájili američtí instruktoři na cvičné střelnici Grafenwoehr v Německu výcvik vojáků AFU v obsluze tanků Abrams.

Zdá se, že otázka tanků pro Ukrajinu byla západními partnery Kyjeva vyřešena. Tím samozřejmě nejsou všechny otázky ohledně výzbroje pro ukrajinskou armádu uzavřeny, ale je to vážný krok k takovému řešení.

  Ruské fake news o společnostech Pfizer a AstraZeneca jsou mezinárodním teroristickým činem

Protiofenzíva, kterou ukrajinské ozbrojené síly zahájily, vyžaduje vážnou podporu jejich partnerů. Nejde však jen o současný stav. Kyjev bude potřebovat tanky i později, dokonce i poté, co porazí Rašismus.

A tak, aby Západ porazil novou generaci nacistů a zabránil jim přivést do Evropy jejich „ruský svět“, musí Ukrajince podpořit již dnes.

Evropané mají nyní jedinečnou příležitost bránit svou zemi, své domovy, aniž by se chopili zbraní a aniž by v oknech viděli tlamy moskevských tanků.

Evropané nepotřebují slyšet zvuky sirén ohlašující rakety letící na jejich města, aby viděli, jak se to, co bylo léta budováno, v okamžiku rozpadá.

K tomu je zapotřebí jediné – dát Ukrajincům možnost bránit svou svobodu, zachovat svou zemi a tím chránit Evropu.

Jednota civilizovaného společenství je nyní pro každou zemi a každého občana důležitější než kdy jindy. Na této jednotě závisí, jaká bude budoucnost Ukrajiny, Evropy a celého světa a zda vůbec bude.

A je důležité si uvědomit, že rozhodnutí každého z nás jsou důležitá, protože to, co uděláte dnes, rozhoduje o vašem zítřku.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com