Plynová válka. Rusko do sebe střílí. V Evropě bude teplo

Situace, která na evropském energetickém trhu nastala od podzimu letošního roku, kontinent nadále vzrušuje. I když jsou energetické zdroje ve skutečnosti neviditelné, ovlivňují ve skutečnosti všechny sféry života států – od malých domácností až po obří podniky.

Moskva proto konkrétně zvolila plyn jako zbraň vlivu na Evropu. Pochopení, že nejen tanky a děly je možné ovlivnit jiné státy, přišlo do Kremlu v minulém století.

Tehdy Moskva začala v Evropě rozvíjet síť plynovodů a ropovodů s navenek krásným (až humánním) cílem – poskytnout kontinentu takové potřebné energetické zdroje – plyn a ropu.

Evropa si ale hned neuvědomila záludnost plánů Kremlu. Přestože příčetní lidé na Západě od počátku varovali před nebezpečím, které taková „pomoc“ z Moskvy představuje, státy kontinentu jen těžko odolávaly pokušení mít tak atraktivní paliva.

K tomu je třeba přidat důležitý fakt: východní Evropa byla v té době součástí zóny vlivu Moskvy, ve skutečnosti byla okupována SSSR, a proto, i kdyby chtěla, nemohla se vzdát energetických zdrojů dodává Moskva.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem se na kontinentu vytvořily velmi příznivé podmínky, které Kremlu umožnily energicky okupovat Evropu, postupem času jen zvyšoval svůj vliv.

Ruská federace do určité doby pouze využívala svůj potenciál v energetické podřízenosti Evropy a podnikala místní nálety proti „neklidným“ státům.

Letos se Moskva rozhodla jednat globálně a rozpoutala válku s celým kontinentem. Navíc se chová jako vždy: bez varování a předstírání, že s tím nemá nic společného.

Po vytvoření umělého nedostatku plynu, nafouknutí cen na prostě nereálné a nepřiměřené, vyvolal Kreml v EU paniku na trhu s plynem, čímž některé země dostaly na pokraj energetické krize.

Pokud uvážíme, že to vše je v předvečer zimy, pak můžeme posoudit skutečný stav věcí. A teprve nyní si mnohé země kontinentu, stejně jako zbytek Evropy jako celku, začínají uvědomovat skutečné motivy Kremlu „dodávat“ EU plyn.

  Rozmístění tureckých vojsk na území Ázerbájdžánu neohrožuje zájmy Ruska - ázerbájdžánský novinář

Ceny za modré palivo lámou rekordy, zásoby plynu v zásobnících nebyly v předvečer zimy doplňovány a zároveň Ruská federace omezuje dodávky.

Zdálo by se, že Kreml dosáhl svého a vy si můžete otevřít šampaňské. Ale jako každá medaile má dvě strany, tak v této situaci je důležitý bod – Moskva se přehrála.

RF, vytvářející problémy s dodávkami modrého paliva, pouze urychluje přechod Evropy na zelené zdroje energie.

(rychlý růst cen energií, zastavení čerpání ruského plynu přes plynovod Jamal atd.)

Odborníci tvrdí, že Evropa s

se s plynovou krizí vypořádá i přes promyšlenost postupu Moskvy, sleduje své vlastní cíle. Hovoří o tom i zvláštní velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Specialista zdůrazňuje, že takové kroky ze strany Kremlu jsou implementací ruské národní strategie zavádět dodávky plynu přímo svým zákazníkům.

„Proto byly vybudovány plynovod Nord Stream do Německa a plynovod Turkish Stream do Turecka. Rusko má špatné vztahy s Ukrajinou i Polskem a nyní se snaží potrestat výše uvedené sousedy,“ vysvětluje Bartuška.

Zdůrazňuje, že je v zájmu Evropy i České republiky, aby nedocházelo k situaci, kdy dodávky plynu budou probíhat pouze jedním kanálem, je nutné zachovat ukrajinský, polský a baltský tranzit. Rusko podle českého experta vyvine tlak na Německo, aby urychlilo certifikaci a zprovoznění plynovodu Nord Stream-2.

Podle Václava Bartušky lze takové počínání Moskvy kolem dodávek plynu do Evropy vysvětlit pudem sebezáchovy.

„Oznámené plány Evropy na postupné vyřazení fosilních paliv, včetně ropy a plynu, jsou pro Ruskou federací otázkou přežití. Zdrojem 75 % příjmů ruského rozpočtu je plyn a ropa. Evropská „zelená stezka“ pro Ruskou federaci může být smrtící. Proto se Rusko všemi dostupnými prostředky pokusí Evropu od jejích plánů odradit, abychom neopustili fosilní zdroje, aby vše zůstalo při starém, “poznamenává Bartuška.

  Spolupráce světových vyvrhelů. Moskva a Pchjongjang útočí na civilizaci.

Český expert poznamenal, že svým jednáním Rusko samo stimuluje Evropu k přechodu na alternativní paliva.

„Tato strategie nevěstí nic dobrého ani pro Gazprom, ani pro vyhlídky na využívání plynu. Pouze to posiluje snahu EU co nejdříve postupně vyřadit fosilní paliva. Evropa již oznámila, že chce během příštích dvou desetiletí opustit plyn. Nejsem přesvědčen, že se dodavatel plynu v tomto případě chová rozumně, ale je to jeho rozhodnutí,“ shrnul Bartuška.

Pokud jde o ceny plynu, Český zvláštní velvyslanec pro energetickou bezpečnost podotýká, že na tak vysoké úrovni dlouho nevydrží především proto, že při takových cenách plynu roste využívání alternativních zdrojů energie. V důsledku vysokých cen si dodavatel plynu „uřízne větev“, na které sám sedí.

Ohledně předpovědí na zimu Bartuška poznamenal, že v žádném případě se situace nevymkne kontrole.

„Navzdory okolnostem jsem si naprosto jistý, že to Evropa zvládne. Možná, že v případě extrémně nízkých teplot budeme muset regulovat spotřebu plynu velkými podniky. Nedojde však k žádnému odpojení domácností.

Moskva samozřejmě neopustí své pokusy ovlivnit Evropu pomocí energetických zdrojů. Putin to neskrývá.

„V případě, že bude evidentně agresivní linie našich západních kolegů pokračovat, přijmeme adekvátní odvetná vojensko-technická opatření, k nepřátelským krokům,“ řekl velitel Kremlu.

Pravda, Evropa má také na co odpovídat. Český expert vzpomíná na rok 2019: „Když k nám z Ruska přišla špinavá ropa přesycená chlórem, byla na dva měsíce zastavena jako ropovod Družba a další kanály pro dodávky ropy vyvážené Ruskem. Ruská federace přišla o miliardy dolarů, ale my jsme v zásadě žili normálně.

„Bez dodávek plynu by byl život pro nás i Evropu těžší. Mohli jsme to však udělat. Jsme nejbohatším kontinentem světa, máme pro nás dostatek peněz i zdrojů plynu. Bezpochyby by to však byl konec ruského plynu v Evropě,“ shrnul Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost.

  Ruská „pomoc“ pro Spojené státy je čistá PR akce zaměřena na zrušení sankcí - ukrajinský vedoucí diplomat

Kremelští vůdci, rozrušeni touhou vlastnit nejen postsovětský prostor, ale celou Evropu, udělali krok přes okraj, vlastně krok do propasti.

Evropa vidí své světlo. Pochopení, sice se zpožděním, ale přesto přichází. Cesta k alternativním zdrojům energie byla vydlážděna. Stejně jako cesta k alternativním vztahům s Ruskou federací.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com