Preventivní karanténu mohou ukončovat praktičtí lékaři na základě rychlotestů

Praktičtí lékaři mohou od středy ukončovat nařízené preventivní karantény na základě výsledků rychlotestů. Týká se to lidí, kteří byli v kontaktu s nakaženým, ale po určitou dobu se u nich neprojevily příznaky. Poslanci se sejdou nad vrácenými předlohami ze Senátu, jednat by mohli také o navýšení letošního schodku rozpočtu na 300 miliard korun. V Česku se novým typem koronaviru nakazilo více než sedm tisíc lidí.

Odteď mohou nařízenou preventivní karanténu ukončit praktičtí lékaři, a to v případě lidí, kteří sice byli v kontaktu s někým nakaženým, měli ale negativní test a příznaky se u nich během 14 dnů neprojevily. Využít by při tom lékaři měli rychlotesty, někteří je ale k dispozici zatím nemají a dost není ani ochranných pomůcek, budou tak dál pacienty posílat na odběrové místo.

Nařízenou karanténu mělo podle dat České správy sociálního zabezpečení k pondělí 6882 lidí, mezi nimiž bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví z úterý 5210 lidí s pozitivně prokázanou nemocí COVID-19, jejichž karanténu musí ukončit dva negativní PCR testy na odběrovém místě. Ordinací praktických lékařů je v Česku asi 6500, mnozí tak nejspíš žádné pacienty v preventivní karanténě nemají.

Podle dřívějšího vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly není nutné, aby testoval každý praktický lékař. Mohou se dohodnout a posílat své pacienty třeba jen k jednomu. Tak se zařídili například lékaři v Praze 6, kterým radnice pomohla na Vítězném náměstí zřídit jeden testovací kontejner.

  V sobotu přibylo 63 případů covidu, mírně stouplo reprodukční číslo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com